Hírek

Év Erdésze verseny 2024 – Mátra

2024-ben az EGERERDŐ Zrt. rendezte az Év Erdésze verseny országos döntőjét, Mátrafüred központtal.

A versenyen az állami erdészeti társaságok legjobb erdészei vettek részt, akik a saját cégüknél rendezett előválogató erdészversenyen már megmutatták szakmai rátermettségüket. Öröm volt látni, hogy a versenyzők között egy hölgy is szerepelt és egy résztvevő a Parajdi Magánerdészettől is csatlakozott.

Távolságbecslés és trófea minősítés versenyszám

Nagy megtiszteltetés volt az EGERERDŐ Zrt.-nek, hogy az erdész kollégákat vendégül láthatta a Mátra erdeiben, kiknek a verseny során írásbeli és terepi feladatokat is meg kellett oldaniuk.

Az írásbeli feladatok a Mátrafüredi Erdészeti Technikum és Szakképzőiskolában zajlottak a verseny első napján, majd a második napon a terepi versenyszámok következtek, a gyöngyössolymosi Szalajka-ház körüli erdőkben.

A 20 fő versenyzőnek a mindennapi munkához kötődő feladatokat kellett megoldania.  Erdőfelújítás leírása, állományleírás, famagasság- és fatérfogatbecslés, gyérítés jelölés, készletgondozó fahasználat, erdőkár becslés, választékolás, rönk számbavétel, sarang számbavétel, távolságbecslés és trófeaminősítés terepi számok vártak a versenyzőkre.

Sarang felvétel

A versenyszámok szakmai elnevezései és sokfélesége jól mutatja, hogy az erdészeknek milyen komplex, sokrétű szakmai feladatot kell ellátni az erdőkezelés során, hogy az erdők fenntartásával a jövőt szolgálják.

Jó volt látni, hogy mind a terepi, mind az írásbeli számok fegyelmezetten, erdész barátsággal zajlottak le, melyben kategóriánként és összesített eredményt is hirdettünk.

A verseny első napja kiegészült id. Rakonczay Zoltán erdőmérnök és természetvédelmi szakember, a magyarországi természetvédelmi hivatal alapító elnöke tiszteletére rendezett faültetéssel, melyen egykori pályatársai, utódai és családja is részt vett, akik felidézték Zoli bácsi mátrai éveit, munkásságának, kiváló jellemének vonásait.

Nagy Lajos a Nyírerdő Zrt. erdésze nyerte az Év Erdész versenyt

Az Év Erdésze verseny összesített pontszámai alapján 3. helyezést ért el Wieszt András erdészkolléga, a Pilisi Parkerdő Zrt. képviseletében. 2. helyen végzett Donkó Ferenc a NEFAG Zrt.-től. A 2024-es ÉV ERDÉSZE verseny győztese Nagy Lajos, a Nyírerdő Zrt. szakembere, a mátrafüredi Alma Mater egykori diákja.

Az összesített verseny győztesei július 5-én az Országos Erdészeti Egyesület egri ünnepi közgyűlésén vehetik át a díjat és az első helyezettnek járó Vándorserleget.

Az EGERERDŐ Zrt. minden munkatársa nevében szívből gratulálunk a versenyzőknek, további elhivatott, sikeres szakmai életet kívánunk nekik!

Jó szerencsét!

Üdv az erdésznek!

Forrás: EGERERDŐ Zrt.