Hírek

Az illegális fakereskedelem visszaszorításán dolgozik a Nébih

A kormány és a hatóság közös célja, hogy az illegális fakereskedelemtől is megvédjék a magyar fogyasztókat, ezért a Nébih folyamatosan ellenőrzi a közúti fuvarozókat, a telephelyeket és az online hirdetési felületeket is.

Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára kifejtette, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) EUTR ellenőrei összegezték a tavalyi évben a faanyagkereskedelmi-lánc felügyelete során hozott intézkedéseket. A felügyelők 664 köbméter tűzifa, fűrészáru és fűrészipari anyagmaradék, továbbá 20 köbméter oszlop elkobzását kezdeményezték.

Az Agrárminisztériummal szorosan együttműködő Nébih adatai szerint az 1351 ellenőrzés során megközelítőleg 33 kamionnyi rakománynak megfelelő illegális faterméket vontak ki a forgalomból megóvva ezzel a csalástól, az átveréstől a tűzifa vásárló magyar családokat.

Fotó: Egererdő

Nobilis Márton hozzátette: a 2022-es és a 2023-as év munkájának eredménye az is, hogy az elkobzott faanyagból tavaly 11 szervezetnek – egyházi jogi személynek és önkormányzatnak – adtak át 450 köbméter tűzifát és oszlopot. Az elkobzott fatermékek díjmentes, közcélú tulajdonba átadása 2020-ban vette kezdetét, és amennyiben a fogyasztóbarát magyar kormányon múlik, ez a gyakorlat a jövőben sem változik – jelentette ki az államtitkár.

A hatóság folyamatosan ellenőrzi a közösségi médiában megjelenő, fatermékek eladásával kapcsolatos hirdetéseket is. Összesen 819 hirdetést ellenőriztek a tavalyi évben, amiből 185-öt, azaz minden ötödiket eltávolíttattak, hogy megóvják a magyar embereket az átveréstől. A jogszerűtlen hirdetések adatai a Nébih honlapjára is felkerülnek, ezzel is segítve a fogyasztók tájékozódását.

A biztonságos tűzifavásárlást az ingyenes „Tűzifát OKOSAN” elnevezésű online kereső szolgáltatás is segíti – ismertette az államtitkár. A Nébih keresőjével könnyedén megtalálhatják egymást a megbízható származású, ellenőrizhető minőségű terméket kereső fogyasztók, valamint a tisztességes erdőgazdálkodók és kereskedők. A „Tűzifát OKOSAN” rendszer a magyar családok védelme mellett a hatóság munkáját is megkönnyíti: segíti a kockázatelemzést és növeli az ellenőrzések hatékonyságát – tette hozzá Nobilis Márton.

Forrás: MTI