Lapszemle

Avartranszplantáció

Az erdőfelújítás komoly szakmai feladata az erdészeknek. Az egy fafajú akácos vagy nemes nyáras elültetése is számos logisztikai szervezést igényel, az elegyes kocsányos tölgyes felújítása pedig igazi csúcskihívás a nyírségi erdészek számára.
Az összegyűjtött avarréteg szétterítése egy kísérleti területen természetes

Az összegyűjtött avarréteg szétterítése egy kísérleti területen
Fotó: Dr. Szigetvári Csaba

Az eredményekre valószínűleg még várni kell néhány esztendőt, de az első vegetációs évben már tapasztaltunk számunkra kedvező eredményeket. Azokon a mintaterületeken, ahova a kísérlet során gyűjtött avart kihelyeztük, nagyobb arányban jelentek meg új, őshonos lágy szárú fajok, mint a kontrollterületeken. Ráadásul, ezek között olyan faj is van, aminek nagy a természetességi értéke, kísérletünk egyik célfaja volt.

Még több vegetációs időszak kutatása áll előttünk, de úgy véljük, mindenképp megéri foglalkozni a témával. Ha sikerrel járunk, akkor ez az eljárás fontos eleme lehet azoknak a módszereknek, amelyekkel erdeinket átörökíthetjük utódainkra.

Hiszen valljuk, hogy egy tölgyes nem csak az égig érő tölgyfától, és nem is csak a rajta éneklő rigótól lesz szép, abban a fák tövében megbújó salátaboglárkának, szagos mügének ugyanolyan fontos szerepe van. Ettől lesz igazán kerek egész. Az erdészek munkájának köszönhetően tehát nemcsak a faállomány, a védett növények és állatok, hanem ezeknek összessége: maguk az erdők vannak jó kezekben. természetes

Szokolovszki Géza
NYÍRERDŐ Zrt.

Forrás: A Mi Erdőnk