Lapszemle

Gesztesi históriák

Várgesztesen minden kő a várban, és a falu körüli erdőgaléria hatalmas, öreg fái is az évszázadok során itt élő, harcoló és vadászó emberek érzéseit, élményeit, vágyait és természetesen legendáit őrzi, suttogja a látogatóknak.

E „mérlegelés” helyszínét a szájhagyomány szerint egy hegygerinc is megőrizte a nevében Várgesztesen. Ez a Mészárszék, közismertebb nevén Mészáros-hegy (svábul Missriasch), ahol a rablóvá vedlett katonák szétosztották a sertések, marhák húsát.

gesztesi vár udvara télen

Fotó: Hartdegen Ákos

Mi történt a Vadászdombon?

gesztesi vár menedékház-átadó

Menedékház-átadó a várban (1932), középen Károlyi Gyula miniszterelnök és unokái

A legtöbb híres gesztesi vadászat időpontja, így a feljegyzett királyi vadászatoké is, a szarvasbőgés időszakához kötődve az őszi hónapokra esik. A vadászat azonban napjainkban és századokkal ezelőtt sem volt veszélytelen. 1838. szeptember 26-a reggelén az ellene forduló vadkantól súlyos sebeket szerzett egy vadász.

A nép nyelvén több változata is van a történetnek. Néhai Richter Mihály helyi lakos elbeszélése szerint – aki a történet idején még fiatalember volt – Moritz Esterházy de Galantha (a miniszterelnök nagyapja) gróf egyik vendégét, Trenk bárót érte a felbőszült vadkan támadása, de megmenekült.

Mások szerint magát sebezte meg lőfegyverével, de van olyan szóbeszéd is, hogy más lőtte meg. A helyszínen, a Mészáros-heggyel párhuzamosan futó Vadászdombok egyik hegygerincén emlékművet is állítottak hálából, hogy a vadász túlélte a súlyos sebesülést. Az emlékmű feliratának két utolsó sora személyneveket takar sok-sok monogram formájában, vélhetően az Esterházy család tagjairól lehet szó. Az emlékoszlop az 1980-as években a Vérteserdő Zrt. tatabányai központjának udvarán, 2010-től felújítva a faluban, a Polgármesteri Hivatal előtt található. A német felirat fordítása: „1838. szeptember 26-án, reggel fél hétkor. Imádság, hála és köszönet! Jézus Krisztus Urunk és Megváltónk öt sebéért. Pecsételd Isten a fájdalmadat mélyen minden keresztény szívében. Ne hagyd a kereszted és kínha- lálod elveszni bennünk! Miatyánk: Üdvözlégy Mária: Szent. Szent. Szent.”

Boglári Zoltán
Vérteserdő Zrt.

Forrás: A Mi Erdőnk