Lapszemle

Halomsírok, sírmezők a Bakonyban

A Bakony és a Balaton-felvidék erdei számos természetvédelmi értéket rejtenek, megőrzésüket kiemelt feladatának tekinti a területen gazdálkodó Bakonyerdő Zrt.

Bár a földhalmok többsége idővel eltűnt a természeti környezetben, főként a nagyobb, többnyire a katonák sírjait borító halmok még ma is szép számmal azonosíthatók. Az egész Dunántúlon fellelhetők, ám sehol máshol nem találhatók meg olyan számban, mint a Bakony térségében.

Bakonybél mellett, a Kőris-hegy lábánál fakadó Tekeres-kút közelében terül el a Százhalom elnevezésű sírmező, mely 226 halomsírjával Közép-Európa egyik legnagyobbja ebből a kultúrkörből.

Ezen kívül a Bakony számos pontján, többek között Iharkút, Fenyőfő és Bakonyszentkirály térségében is felfedezhetünk kisebb-nagyobb halomsírmezőket. A legnagyobb sírok akár 20-30 méter átmérőjűek is lehetnek, magasságuk pedig elérheti az 1-3 métert. A Százhalom turistaúton jól megközelíthető: Bakonybél felől a zöldsáv-jelzésen északi irányba haladva, a sárgakör-jelzéssel való kereszteződés előtt találjuk.

Százhalom Közép-Európa egyik legnagyobb sírmezeje az i.e. 15. századból
Fotó: Kovács Béla

A halomsírok közelében több helyen megvannak az egykori földvárak maradványai is, melyeket vélhetően az egymást követő és jó ideig egymás mellett élő népcsoportok építettek harcaik során. A várak olyan hegytetőkön álltak, melyeknek meredek, megmászhatatlan oldala természetes védelmet nyújtott, a lankásabb vonulatokra pedig földből és összehordott kövekből sáncot húztak. Viszonylag épen fennmaradt, a környezetüktől élesen elkülönülő sáncokat találunk a Nagy-Som-hegy csúcsának közelében, a Kék-hegyen vagy a Zörög-tetőn.

Védelmüket törvény írja elő

A halomsírok az erdő védett történeti emlékei, épségük megőrzése érdekében egyedi erdőkezelési eljárásokra van szükség. A fakitermelés során használt közelítőnyomok, utak nem mehetnek keresztül rajtuk, tőlük legalább tízméteres védőtávolságot kell tartani. A még azonosítható és a terepszinttől elkülönülő földsáncok, halomsírok anyagnyerőhelyként nem használhatók, a gépi közlekedés, vonszolás, deponálás sem megengedett, és vadvédelmi kerítés sem építhető rajtuk.

A Bakonyerdő Zrt. az erdészeti szakmai rendszerében széles körű adat- és térképi nyilvántartást vezet a területén lévő természetvédelmi értékekről, így a szakemberek már a feladatok tervezésénél be tudják építeni a természetvédelmi szempontokat, és a gyakorlati munkavégzés során is látják, mely területek igényelnek különleges odafigyelést. A halomsírok és földvárak mellett védett barlangok és források, valamint fokozottan védett madarak (pl. rétisas) fészkei is szerepelnek az adatbázisban. Ezek megőrzése egyedi természeti értéküknél fogva kiemelt feladatunk.

Forrás: A Mi Erdőnk