Lapszemle

Olasz molyhos tölgyek a Tolnai-hegyháton

A klímaváltozás mérséklésére az erdészek is keresik a különféle megoldásokat, hogy elviselhetőbbek legyenek a számunkra kedvezőtlen hatások (felmelegedés, szárazság).

Európai jó példa

Olasz tölgy matuzsálem

Matuzsálem a kalaznói felhagyott gyepen

A Gyulaj Zrt. az olasz molyhos tölgy utolsó megmaradt, szigetszerű erdőállományait, elegyes csoportjait génrezervátumnak nyilvánította, és több ütemben felmérte a területén még megtalálható szárazságtűrő tölgyhibrideket. A részvénytársaság környezetében jellemzően az olasz molyhos tölgy és a kocsánytalan tölgy (Q. petrea, dalechampii) különböző mértékben hibridizálódott alakjai élnek, de néhol előfordulnak kocsányos tölggyel alkotott hibrid egyedek is. Az olasz tölgy igazán tipikus morfológiai bélyegeit mutató egyedekből csak néhány darabot ismerünk.

A megmaradt egyedek néhol idős hagyásfák vagy legtöbbször meredek, szabdalt területeken található, többször sarjaztatott elegyes állományokban élnek. Ezek az állományok jelenleg jellemzően véderdők, bennük nincs, vagy csak kismértékű a fahasználat.

Az Erdészeti genetikai erőforrások fejlesztése című európai uniós pályázat lehetőséget ad(ott) ezeknek az erdőknek a kezelésére és felkarolására, melyek közül számos területet be is lehetett keríteni szaporítóanyag-gyűjtés céljából. A Gyulaj Zrt. ezen projektje bekerült az EU úgynevezett Európai jó példák listájára is. Hosszú távú cél olyan szaporítóanyag termelése és nevelése, amit az erdőfelújításainkban is fel tudunk használni. Ezek a száraz vagy igazán száraz termőhelyeken élő olasz molyhos tölgy hibridek várhatóan jobban elviselik majd a jövőben várható hosszan tartó aszályos időszakokat.

Gál László
Gyulaj Zrt.

Fotók: Horváth Csaba, Németh Bálint

Forrás: A Mi Erdőnk