Lapszemle

Kaland és sport – kerékpáros túrák

Mindenekelőtt be kell valljam, nem rajongok a kerékpározásért. Számomra a bicikli egy közlekedési eszköz, hogy eljussak egyik helyről a másikra, kerékpártúrákra is inkább a társaság és az út menti látnivalók miatt járok.

Szabályok az erdőben

  • Jelzett turistaúton csak akkor tekerhetünk, ha az kerékpáros útként is szolgál.
  • A KRESZ szabályai az erdei kerékpáros utakon is érvényesek.
  • Mindig az útviszonyoknak megfelelően válasszunk sebességet, ami az erdőben legfeljebb 30 km/óra lehet.
  • Az erdészeti utakon kijelölt kerékpáros útvonalakon rosszul belátható, egyenetlen úttestű szakaszok, nagy lejtésű utak, kis ívű kanyarok, gépjármű- és munkagépforgalom is várható.
  • Természetvédelmi területeken a kijelölt kerékpáros és turistautakról letérni nem szabad.
  • Az erdőt és az utakat mindenki csak saját felelősségre veheti igénybe!
  • Kerékpározáskor is tiszteljük az erdőben élő állatokat és növényeket, valamint az erdőjárókat. Vegyük figyelembe, hogy a szorgos erdészek munkájukat végezve akadályozhatnak bennünket, legyünk hát türelmesek.
  • Vigyük magunkkal a szemetünket, ha mások által eldobott szemetet látunk, tegyük megfelelő szeméttárolóba.

(Forrás: Pilisi Parkerdő)

Lehetőségek tárháza

Az is élvezheti a kerekezést, akinek nincs hozzá eszköze, ugyanis egyre több helyen, például már szálláshelyeken is bérelhetünk hagyományos vagy elektromos kerékpárt.

Számos szervezett bringatúrán is részt vehetünk, amelyek jellemzően izgalmas erdei látnivalókat és vendéglátó egységeket is útba ejtenek. A Mecsekben például felfedezhetjük az egykori bányászutat, a dél-zalai dombok között akár evezős túrával is kiegészíthetjük a tekerést, Zselicben pedig gyönyörködhetünk a csillagok világában és megkóstolhatjuk a kimondottan a kerekezőknek készülő „zsebicaj menüt”. A főváros közelében választhatjuk a Dunakanyar legszebb panorámapontjait megmutató pilisi, visegrádi vagy börzsönyi túrákat.

Az Aktív Magyarország nemrégiben indított útjára több kerékpáros programot a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetséggel együttműködésben. A 20-60 kilométeres túrákkal váró Tekerj a Zöldbe! és az E-bringatúra programok célja, hogy minél többen megtapasztalhassák a természetközeli kerekezés élményét, felfedezzék az erdei látnivalókat és nem utolsósorban elsajátítsák a közlekedésbiztonság alapjait.

Az E-bringatúra keretében a turisták a több mint 200 bicajos flottával az ország 12 tájegységén – Börzsöny, Cserehát, Dél-Bükk, Dél-Zala, Dunakanyar, Észak-Bükk, Fertő-Táj, Mecsek-Villány, Őrség és Vendvidék, Pilis és Budai-hegység, Tokaj-Zemplén és a legújabbként a Zselic – vehetnek részt vezetett, kedvezményes áru elektromos bringatúrákon.

 

Az www.ebringatura.hu felületen helyszínre, a túra hosszára, időpontra szűrve választjuk ki a számunkra legmegfelelőbbet. A részvételi díj a túra hosszától és tájegységtől függően 6-14 ezer forint/fő.

Ha valaki megmérettetné magát közösségi rendezvényeken vagy versenyeken is, a MAKETUSZ és az Aktív Magyarország együttműködésében kerül sor az országos Ring Sorozatra a Mátrában, a Mecsekben, a Pilisben, a Zemplénben, a Zselicben, a Börzsönyben és a Vértesben, ahol profi és hobbi kerekesek együtt teljesíthetik a távokat két nehézségi fokban, illetve hosszban (www.ringsorozat.hu). A sportteljesítményre vágyók pedig részt vehetnek a Zselic Maraton kerékpárversenyen.

Kovácsné Kiss Zita
SEFAG Zrt.

Fotók: Máhr Attila, MAKETUSZ

Forrás: A Mi Erdőnk