Lapszemle

Noé plüssbárkája

Buda mindig tartogat meglepetést bújócskázó titkos kertjeivel, különös ódon villáival. Ám itt még ráadásul furcsa állatok regimentje is benépesíti a százéves házat, s ezúttal nem a teraszon sütkérező macskákra gondolok.

Szemem-szám elállt a csodálkozástól, mikor Gallyas Zsófiát fölkerestem. Tudtam, hogy nagycsaládos grafikus házaspár otthonába vagyok hivatalos, ahol az édesanya plüssfigurákat készít, de arra az elvarázsolt, komplex mesebirodalomra, ami várt, nem számítottam.

Kétszer is elmentem a kapu előtt, míg ráleltem, úgy rejti a sűrű borostyánsövény a portát. Belépve a köröskörül zölddel övezett apró kertbe, egy csapásra megszűnt a külvilág. Buda mindig tartogat meglepetést bújócskázó titkos kertjeivel, különös ódon villáival. Ám itt még ráadásul furcsa állatok regimentje is benépesíti a százéves házat, s ezúttal nem a teraszon sütkérező macskákra gondolok.

Kosarakból, polcokról, falakról, plafonról, szőnyegről, asztalról, ablakpárkányról – innen is, onnan is kandikálnak kedves, bizarr kis fantázialények.

A zegzugos, többszintű, falépcsős, toronyszobás lakás minden tenyérnyi felületén fényképek, grafikák, kavicsrajzok, plüssjószágok. Zsófi derül elképedésemen, s a kérdésre, vajon hányan is lehetnek, nevetve tárja szét kezét. „Sejtelmem sincs. Szerintem Guinness-mennyiség.”

Varrókuckó

Abban nincs semmi szokatlan, ha egy anya varrogat a kisgyerekének. Ő azonban Lulu, Barnus és Boróka érkeztével egyre tudatosabban építette köréjük az óvó-védő, játékos képzeletvilágot.

„Ez a mi kis oázisunk. Odakint sok a durvaság, zuhognak ránk a rossz hírek. Ide jó megérkezni, aki belép, érzi, hogy más rezgésszám fogadja. Ezt a barátságos birodalmat a gyerekekkel közösen teremtettük.

Ők ihlették, ők kérték, néha meg is álmodták a lényeket. A legboldogabb órák voltak, mikor a kis szőnyeget leraktuk a varrókuckóban, és rajzoltunk, varrtunk. Megszállottan akartam, hogy benépesüljön minden a gyerekek és az alkotás örömével. Ma már nagyok, de most is szeretik a plüssöket. És más-más tehetséget örökölve, de átszövi életüket az alkotás.”

Próbálom kitalálni, hogy jön az ötlet, hogy kerülnek képbe az állatok. Mondjuk, észreveszik, hogy megrágta a kocsi kábeleit a nyest, és akkor a bosszúság levezetéseként Zsófi varr egy helyes, ártalmatlan nyestecskét? „Hát, valahogy így is. Egy balatonfenyvesi nyaraláskor láttak a gyerekek életükben először lótetűt. Ami ugye elég ronda rovar. De Boróka, a legkisebb, imádja a bogarakat, pókokat, és rögtön elkezdte rajzolni, majd kijelentette, Mama, nekem kell egy plüss lótetű! Jól van, rajzold le, milyennek képzeled – kértem –, én is lerajzolom, hogyan gondolom textilből.

Komoly vázlatot csináltunk, aztán kitaláltuk, hogy hangoljuk össze a színeket és milyen anyagot kell beszerezni hozzá. Mit mondjak, piszok jó lótetűt varrtunk!

Mai napig ott az ágyában, párnának használja. De volt dínó korszaka, szarvas korszaka, volt halas, őzes, kutyás korszak, és az ő korszakaihoz kezdett igazodni a varrás. Mindig újabb mese bontakozott ki, újabb világ tárult fel.”

Nagymamától unokáig

A konyhapult fölött vicces madárcsapat lógatja lábát, a szoba sarkában egy kosár gombszemű rókabébi várja a simogatást, mellettük nagy halom TUTU ágaskodik. Nem érdemes firtatni, kifélék. Rendszertanilag – hasonlatosan a gyübiókhoz – besorolhatatlan figurák. Nevüket a gyerekektől kapták, és az a megtiszteltetés érte őket, hogy egyben Zsófia munkáinak márkanevévé válhattak.

Ami az ajtó mögött vesszőkosárban heverésző fekete tacsi-családot illeti, ők dupla titkot őriznek. Lulu kislánykorában nagyon vágyott kutyára, helyette varrta neki az édesanyja a kis tacskókat. Mindjárt többet, mert így még aranyosabbak. Igazi pórázt is kaptak, és Lulu lelkesen sétáltatta őket a lakásban.

Feketék pedig azért lettek, mert az anyukában is élt a kutya-nosztalgia: az ő nagymamájának volt régen egy szakasztott ilyen Döme tacsija. A hagyományok fontosak a családban. „Anyukám is művészeti iskolát végzett, nem szokványos környezetben nőttem fel. Szobánk falán óriás papírvirágok nyíltak, a játékainkat maga készítette, bábokat varrt nekünk. Én előbb rajzoltam, mint beszéltem. A gang falát körbekrétáztam millió állattal, és varrni is korán megtanultam. A plüssökkel aztán a rajzok átmentek 3D-be, tapinthatóvá, valósággá váltak. Nem használok szabásmintát, a fejemben tűpontosan megjelenik a kész figura képe. Rárajzolom az anyagra, és kivágom. Rugalmas textileket használok. Plüss, bébiszoft, polár – ezekkel dolgozni is hálás, és puha, ölelgethető lesz a végeredmény.

Az összevarrás és a töltés után jön a legizgalmasabb, az arc kialakítása, itt az arányokat kell nagyon eltalálni. A csúcspont a szemek fölvarrása, amikor tekintete lesz, megszületik, és elkezd élni a kis karakter. A plüsseim is az én gyerekeim.”

Az erdő kincsei

Az erdő kitüntetett helyet kap a család életében. Erről látványosan árulkodnak a lakásba költözött mókusok, őzek, sünik, szarvasok, rókák, egerek, baglyok, bogarak, és egyéb vadonlakók. „Az erdő a legjobb hely a világon. Már rágondolni is maga a békesség. Megszállott erdőjárók vagyunk, kiskoruktól visszük a gyerekeket kirándulni. Ahogy hajdan minket is a szüleink. A Velencei-tónál, Nadapon van nyaralónk, onnan járunk ki a Meleg-hegyre. Remek gombászhely. Óriáspöfetegtől rizikéig, fenyőtinórutól nagy őzlábig mindent találtunk már. Legjobban talán a mérgező, de gyönyörűséges légyölő galócának örültem, mert szenvedélyesen fotózok, abban is megvan a vadászat öröme.”

Mondanom se kell, a gombák is elnyerték helyüket a plüssbirodalomban. Ahogy a csillogó ásványok, geodák is, amiket szintén élvezettel gyűjt, és – bármilyen meglepő – megformálja textilből. Az ötletet és az első példányt nagylányától kapta egykor születésnapi meglepetésként.

Csak nézem a tömérdek, szerelemből született rajzot, fotókönyvet, plüssfigurát, és nem tudom elképzelni, mikor, hogyan lehetett mindezt létrehozni. Hiszen kenyérkereső szakmája szerint Zsófi tervező- grafikus, akárcsak férje, aki diáktársa volt, s akivel fölépítették közös világukat. „Antibiznisz alkat vagyok, így a szakmában hol jobb, hol favágó munkák adódnak. Rajongok a könyvekért, imádom őket kézbe venni, és gyerekkori álmom az volt, hogy a Búvár zsebkönyveket fogom illusztrálni. Nem teljesülhetett a vágyam. Mire elvégeztem az egyetemet, megszűnt a nagyszerű természetrajzi ismeretterjesztő sorozat. Sok dolog nem tetszik a mai világban, úgy látom, devalválódnak az értékek. Lázadok is emiatt. De máig mágnesként vonz a természet, ki vagyok hegyezve a szépre, azt keresem fényképezőgéppel, rajzceruzával, varrással, gondolatokkal. A jót szeretném továbbadni az utódaimnak.”

S. M.
Fotók: Csatlós Norbert, Gallyas Zsófia

 

Forrás: A Mi Erdőnk