Hírek

Vadételek, látványfőzés, táncház: ilyen volt az idei Vadgasztronómiai Fesztivál

2023. szeptember első szombatján ismét megrendezésre került a Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztivál, melynek a Soponyai Ökocentrum szolgált otthonául.

A közel 5000 fő által látogatott 16. Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztivál, ünnepélyes megnyitójának keretein belül köszöntőt mondott Dr. Jenik Péter, miniszterelnök-helyettesi kabinetfőnök; Majoros Gábor, a VADEX Mezőföldi Zrt. vezérigazgatója; Dr. Nobilis Márton, élelmiszeriparért és kereskedelem politikáért felelős államtitkár; Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Vármegyei Közgyűlés elnöke; Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara általános agrárgazdasági ügyekért felelős országos alelnöke; Dr. Jámbor László, az Országos Magyar Vadászkamara elnöke; valamint Pechtol Lajos, az OMVK Fejér Vármegyei Területi Szervezetének titkára.

A Vadételek Asztala főzőversenyen hazánk minden régiójából és a környező országokból érkező, idén több mint ötven főzőcsapat mérte össze vadételfőző tudományát szarvas, őz, vaddisznó és muflon kategóriákban.

A versenyműveket neves gasztronómiai szakemberek bírálták, a zsűri elnöke Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke volt. A korábbi évekhez hasonlóan különdíjak átadására is sor került a Vadgasztronómiai nagydíj, a Gasztrodizájn, az Erdei Ételek Mestere és a Legjobb külföldi csapat elismerések formájában. A Vadételek Asztala versenyszám őz kategóriájában 1. helyezett a Kaeg Bendő – KAEG Zrt., 2. a Bakonyerdő Zrt. és 3. a Szombathelyi Erdőgazdaság csapata lett. Szarvas kategóriában elsőként végzett a SEFAG Zrt., második lett a Velence-Tavi Vadásztársaság és harmadik a Nagy-Sár-Hant Vadásztársaság. Vaddisznó kategóriában első helyen az Alpha-Vet Kft., másodikon a Viharlovas Egyesület és harmadikon a VADEX Vadvilág főzőcsapata végzett. Muflon kategóriában győzedelmeskedett Pityu bácsi és csapata, őket a Mecsekerdő Zrt., majd a Pereputty – VERGA Zrt. követte a dobogón. Idén a legjobb külföldi csapat címét a csehországi, Bohemia Safari Club szerezte meg. A Gasztrodizájn különdíjat a Szombathelyi Erdőgazdaság tudhatja magáénak. A Vadgasztronómiai nagydíjat idén a Soponya Önkormányzat munkatársaiból összeálló főzőcsapat érdemelte ki és végül, de nem utolsó sorban az Erdei Ételek Mestere címet 2023-ban, a Kaeg Bendő – KAEG Zrt. csapata nyerte el. Szívből gratulálunk a dobogósoknak és minden induló csapatnak!

 

A fesztivál kiemelt fellépői között szerepeltek Bodrogi Gyula és Reviczky Gábor színművészek (látványfőzés), Rákóczi Ferenc (speaker), Gáspár Laci, az Irigy Hónaljmirigy, az Alba Regia táncegyüttes, a Magyar Honvédség Székesfehérvári Helyőrségi Katonazenekar, a Löfan Mazsorett tánccsoport, valamint a Kákics zenekar és táncház.

A változatos családi programok, könnyűzenei koncertek, táncbemutatók, gyermekprogramok, autóbemutató és tesztvezetés, kiállítások, valamint vadászfelszerelés, gasztro és kézműves vásárok tartalmas kikapcsolódást nyújtottak a látogatók részére.

 

 

A fesztivál keretein belül idén a STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság döntőjének is a részesei lehettünk. A hat regionális helyszínről döntőbe jutott 30 gárda közül, végül a Mecsekerdő Zrt.-Ritrovi Kft. négyese diadalmaskodott, az Északerdő-Encsitűz és az Alba Berkenye csapata előtt.

Szintén a rendezvényen került sor a 30. Fejér Vármegyei Vadásznap programjára, melynek keretein belül számos kitüntetés is átadására került. Vadászkamarai érdemérem kitüntetésben részesült Kratancsik Dávid; Nimród érem kitüntetést vehetett át Cseh István, Hegyi József, Sudár Imre, Takács László és Tenke József; Fejér Vadász Aranytoll díj elismerésben részesült Szente Tünde.

Forrás: Vadex