Hírek

Porzik a lagúna ott, ahol a vadlovak általában a flamingók mellett legelnek

A spanyol Donana Nemzeti Parkban, ahol Európa egyik legnagyobb vizes élőhelye található, sorozatban a második nyáron szárad ki teljesen az egyik lagúna. Ami óriási gond, mivel ez a terület eddig állandó vízborítással bírt.

Az aszály sújtotta Spanyolországban fehér, repedezett föld látszik ott, ahol általában a Santa Olalla lagúna hullámzik, számtalan vízi élőlény és vándormadár otthona. A nagyjából 45 hektáros lagúna már évek óta zsugorodik, azonban most először száradt ki teljesen két egymást követő évben a Spanyol Nemzeti Kutató Tanács adatai szerint (CSIC) – írja a Phys.org.

A kutatók egyrészt az elhúzódó aszályt jelölik meg kiváltó tényezőként. Másrészt azonban a mezőgazdasági és idegenforgalmi célból történő felelőtlen vízkivételt, mely miatt jelentősen csökkent a talaj vízszintje.

„Az elmúlt évek nagyon szárazak voltak, ami ritka a mediterrán égövön” – mondta Carmen Diaz Paniagua, a Donana Biológiai Állomás kutatója az AFP hírügynökségnek.

A terület legtöbb lagúnája ideiglenes víztározóként szolgál, melyet az esővíz tölt fel télen, és nyárra kiszáradnak. Azonban van néhány, mely egész évben „működik”, ezzel értékes élőhelyeket szolgáltatva a vízhez kötődő élőlényeknek.

„A fő probléma a helytelen vízgazdálkodás. Még azt sem tudjuk, hogy mennyi vizet termelnek ki, mivel a kutak többsége illegális” – tette hozzá a kutató.

A Donana Nemzeti Park üvegháztengerrel van körülvéve, és tőle kevesebb, mint egy kilométerre található a Matalascanas üdülőváros.

„Ez nem egy természetes jelenség, ami kizárólag a klímaváltozás miatt történik. Visszafordítható lenne, ha csökkenteni tudnánk a mesterségesen elvezetett víz mennyiségét, akkor a lagúna is megmaradna” – mondta Diaz Paniagua.

Spanyolország más részein korlátozzák a vízhasználatot, de a Donana környéki városokban nem ez a helyzet, sok helyen még mindig működnek a partokon a zuhanyok, tette hozzá a kutató.

A védett területen mocsárvilág, bozótos és vízparti élőhelyek is találhatók, mely szarvasok, borzok, és olyan kihalással fenyegetett fajok otthona, mint az ibériai sas vagy az ibériai hiúz. Azonban a Santa Olalla lagúna környékén, ahol a vadlovak eddig gólyák és flamingók társaságában ittak, most magányosan legelnek a repedezett földön megmaradt néhány fűcsomó között.

Az UNESCO és az Európai Bizottság figyelmeztetése ellenére az andalúz helyi önkormányzat, ahol a Donana található, továbbra is igyekszik kiterjeszteni az öntözési jogot a park közvetlen közelében található területekre is.

A törvénytervezet jelenleg a regionális parlament előtt van, és ha átmegy, akkor több száz hektárnyi bogyós gyümölcsöt termelő területet öntözhetnek majd az illegális kutakból. A javaslat védelmezői azzal érvelnek, hogy azoknak nyújt segítséget a tervezet, akik méltánytalanul kimaradtak a terület gazdaságainak korábbi, 2014-ben, a szocialista kormány idején bevezetett rendezése során.

„A vízgazdálkodási politika egyáltalán nem kedvez a Donana lagúnáinak megőrzésének” – mondta Diaz Paniagua.

Forrás: phys.org