Hírek

Július elsején kezdődik a Muzsikál az erdő – Mátrai Művészeti Napok programsorozat

Kilenc erdei helyszínen egyebek mellett klasszikus és népzenei koncertekkel, szakvezetéses erdei sétákkal, kiállításokkal várja az érdeklődőket július 1. és 9. között a Muzsikál az erdő - Mátrai Művészeti Napok rendezvénysorozat - hangzott el az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón múlt héten Budapesten.

Richly Gábor, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) főtitkára köszöntőjében felidézte, hogy a Muzsikál az erdő összművészeti rendezvénysorozat 2023-ban ünnepli 20. évfordulóját. Beszámolt arról, hogy

az elmúlt csaknem húsz év során összesen 220 magyarországi és határon túli helyszín adott otthont a programoknak és csaknem 1200 esemény valósult meg mintegy 6 ezer fellépő közreműködésével.

Kitért arra, hogy a rendezvénysorozatot szoros kapcsolat fűzi az MMA-hoz. Mint mondta, az MMA megalakulása óta tagjai közül többen rendszeresen részt vesznek, részt vettek a Muzsikál az erdő rendezvényein.

Elmondta, hogy az MMA számára fontos prioritás azoknak a programoknak a támogatása, amelyek közelebb hozzák az emberekhez a művészet értékeit, olyan helyekre is eljuttatják a magas művészet eredményeit, ahová ritkábban juthat el. Emellett fontosnak tartják, hogy ezek a kezdeményezések felhívják a figyelmet a helyi, regionális értékekre, bemutatkozási lehetőséget biztosítsanak a térség művészeinek.

Ménesi Gergely, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense elmondta, hogy

a Muzsikál az erdő több kategóriában hirdet évről évre alkotói pályázatokat, amelyek nagy érdeklődésnek örvendenek. Idén a fotó, irodalmi és gyermekrajz pályázat mellett zeneszerző pályázatot is hirdettek, amelyre különböző műfajokban lehetett jelentkezni.

A pályázat eredményhirdetése az esemény zárórendezvényén lesz július 9-én Fenyvespusztán.

Szabó Lajos erdőmérnök, a rendezvény főszervezője elmondta, hogy a rendezvénysorozat célja a kezdetek óta nem változott: szeretnék a résztvevőket az erdő, a zene és a művészet erejével a környezettudatos, fenntartható életvitel irányába mozdítani.

Elmondta, hogy a programoknak első nap Gyöngyös-Sástó, majd Gyöngyöspata-Nagyparlag, Mátraverebély-Szentkút, Mátraalmás, Gyöngyössolymos, Szurdokpüspöki, Pásztó- Mátrakeresztes, Salgótarján-Eresztvény, Tar-Fenyvespuszta ad otthont.

Az érdeklődőket egyebek mellett klasszikus zenei és a népzenei koncertekkel, szakvezetéses sétákkal, ismeretterjesztő előadásokkal, kiállításokkal, sportrendezvényekkel és helyi ételekkel várják az erdei helyszíneken.

Koncertet ad mások mellett az Egri Szimfonikus Zenekar, a Bohém Ragtime Jazz Band, a Dűvő Zenekar, a Misztrál Együttes, a Talamba ütőegyüttes, Csík János és a Mezzo, az In Medias Brass rézfúvós együttes, Bolba Éva és a JAZZterlánc, Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák, Horgas Eszter, a Muzsikás együttes, a Zeneakadémia hallgatóinak zenekara, valamint a Monarchia Szimfonikus Zenekar.

A programok közt zenei és kézműves gyermekfoglalkozások, ismeretterjesztő előadások, gombabemutató, erdei relaxáció, interaktív hangszerbemutató, helyi termelők bemutatkozása, a Muzsikál az erdő-pályázatok eredményhirdetése, geológiai túra, valamint a fenntartható gazdálkodás példáinak bemutatása is szerepel.

Forrás: MTI