Hírek

A farkasok jelenléte jó hatással lehet az élőhelyekre

A MATE Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézetének munkatársai által végzett elemzés alapján a gímszarvas lehet a szürke farkas legkedveltebb tápláléka. A tanulmány szerint a legelő háziállatok zsákmányolása akkor növekedhet, ha a nagyvadállományok sűrűsége és változatossága jelentősen visszaesik.

A szürke farkas megítélése igencsak ellentmondásos. A 2001 óta fokozottan védett fajjal kapcsolatos vélemények szerint jelenlétének egyfelől feltételezett kedvező ökológiai hatása van, ugyanakkor gazdasági kárt okozhat a legelő háziállatok állományaiban.

A közelmúltban megjelent tanulmány két szerzője, Dr. Heltai Miklós intézetigazgató egyetemi tanár és Dr. Katona Krisztián egyetemi docens szerint fontos mélyrehatóbban megismerni a farkas táplálék-összetételét, ugyanis ez segíthet majd a csülkös vadfajokban és a legelő háziállatokban okozott károk mérséklésében, megelőzésében, ezzel pedig az ember-farkas konfliktus visszaszorításában.

A három kontinens számos országából gyűjtött szakirodalmi információk alapján a tanulmány leírja, hogy a Magyarországra visszatelepülő és az Északi-középhegységben szaporodó és terjeszkedő farkas-populáció számára az elsődleges táplálékforrás a csülkös nagyvadállomány.

„Feltételezhetően a legkedveltebb táplálékforrásnak a gímszarvas számíthat, közülük is elsősorban a borjak vagy a legyengült, sebezhetőbb egyedek” – írják a közleményben.

Az elemzés alapján Magyarországon jelenleg 50-100 egyedre becsült növekvő állományú farkas csúcsragadozóként mindenképpen fontos ökológiai szabályozó szerepet tölthet be, így enyhítheti például a nagytestű növényevő fajok erőteljes lokális hatásait. Ez azért lényeges, mert azokon az élőhelyeken, ahol farkas tanyázik, a növényevők egyedszáma lassan gyarapszik, összhangban a növényi produktivitás növekedésével. Ez pedig arra utal, hogy a farkas valóban képes a növényevő prédafajok létszámának korlátozásán keresztül az elsődleges termelési szintekre hatni. Ez alapján elmondható, hogy az északi féltekén a farkas jelenlétével jellemezhető ökoszisztémákban a felülről lefelé szabályozás igen erőteljes lehet a farkas nélküli közösségekéhez képest.

A MATE arra is felhívja a figyelmet közleményében, hogy téves állítás, ha azt gondoljuk, a farkas csak a beteg, gyenge, senyves egyedeket támadja meg.

A farkas minden lehetőséget megragad a zsákmányszerzésre, és természetesen a támadások sikeresebbek a gyengébb egyedek esetében.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu