Hírek

NYÍRERDŐ Zrt. – sikeresen lezárult a szociális tüzelőanyag program

Határidőre befejeződött a szociális tüzelőanyag program a NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt.-nél. Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyéből 151, Hajdú-Biharból 44 önkormányzat igényelt az erdőgazdaságtól, összesen csaknem 43.800 köbméter tűzifát.

Ez az országban kiszolgált mennyiség egyötöde. Több mint 32.500 köbméter tüzelő Szabolcsban, a többi Hajdú-Biharban jutott el a rászoruló családokhoz. Különösen nagy igény mutatkozott a Baktalórántházi és a Fehérgyarmati Erdészet működési területén: mindkét helyen meghaladta a 9.500 köbmétert a kiszolgált mennyiség.

Volt olyan település, amely több mint 1000 köbméter tűzifát vásárolt, de akadtak olyanok is, amelyek 50 köbmétert alatti mennyiséget vettek. A térségben 95 százalékban keménylombos fafajok (akác, tölgy, kőris) jutottak el az önkormányzatokhoz.

A kormány 2011 óta támogatja az 5000 lélekszám alatti települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag-vásárlását, a mostani programhoz a kabinet országos szinten 5 milliárd forintot biztosított. Az elmúlt 12 évben az állami erdőgazdaságok 1,8 millió köbméter, fenntartható módon kezelt erdőkből származó tűzifát biztosítottak az igénylő önkormányzatok számára – tájékoztatott Hidas Tibor, a NYÍRERDŐ Zrt. vezérigazgatója.

Forrás: NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt.