Hírek

Visszavadítottak egy patakot Angliában

A 18. században csatornává degradált patak újra kanyargós mederben folyhat, sőt, árteret is kapott, ahová szükség szerint kiönthet. Ezzel pedig a vizes élőhelyekhez kötődő fajok számára új élettér jött létre.

Cumbriában, Geltsdaleben a Howgill-patak visszakapta természetes kanyarulatait. A munkát több támogatásból finanszírozták, többek között a Northumbrian Water (brit vízügy) és a Defra (brit Környezetvédelmi, Élelmiszer- és Vidékfejlesztési Minisztérium )járult hozzá az élőhelyrekonstrukcióhoz – írja a BBC.

A szakemberek azt várják, hogy ezzel többek közt a szalonkáknak, pólingoknak, nyírfajdoknak, bíbiceknek és a piroslábú cankóknak jön létre megfelelő élőhely. A projekt menedzsere, Jen Selvidge, aki a Brit Királyi Madárvédelmi Liga természetőre is egyben elmondta: elégedettséggel tölti el a látvány, hogy a korábban bebetonozott mederbe kényszerített, mesterségesen kezelt és egyenes vízrendszer visszaállt természetes állapotába. Azt is elmondta, hogy

a csatorna áramlási energiája csökkentve lett, az áradások alkalmával jelentkező többletvizet a meder mentén tovább megtartja, így a kisebb méretű kövek és üledékek is leülepedhetnek, amivel még több hasznos élőhely jön létre egy sor faj számára. Már most nagyobb számú szalonkát figyeltek meg táplálkozni a projekt területén.

A helyreállított patak nem csak gázlómadarak számára előnyös, de egy sor növény és állatközösséget is kiszolgál.

Forrás: BBC