Hírek

Megvan a 2023-as Év Gombája

Interneten keresztül bárki szavazhatott a 2023-as Év Gombájára. A nyertest az Országos az Országos Gombakiállításon Albert László, a Magyar Mikológiai Társaság elnöke hirdette ki: egy védett faj, az disznófülgomba kerül rivaldafénybe jövőre.

A disznófülgomba (Gomphus clavatus), vagy más néven zápfoggomba termőteste tölcséres, teteje lecsapott, vagy kissé benyomott, ibolyás színű. Az idősebb példányok inkább okkeresek. Termőrétege lefutó, ráncos, gyűrött, lilás színű. Húsa vastag, fehér színű. Magyarországon mészkerülő bükkösökben találkozhatunk vele.

Általában középhegységi vagy hegyvidéki elterjedésű faj, főleg meszes alapkőzeten terem, azonban hazánkban erősen savanyú talajú bükkösökből került elő.

Ez a nyáron termő gomba Európában, Észak-Amerikában és Észak-Ázsiában is elterjedt, azonban sehol sem gyakori, egyes országokban kifejezetten ritka. Magyarországon védett fajként tartjuk számon, eszmei értéke 10.000 forint.

Főként az élőhelyek csökkenése veszélyezteti, mint az erdők degradációja, az erdőtalajok eutrófizációja, a klímaváltozás és a helytelen erdészeti beavatkozások. Mivel feltűnő méretű és különleges szín, így könnyen felhívja magára az emberek figyelmét. Látványos kinézete mellett ehető, jóízű gomba, így ritkasága miatt fontos volt, hogy törvényi védelmet kapjon.

Forrás: gombanet.hu