Hírek

Veszélyesek lehetnek a városi varjak, óvatosan a hattyúkkal is

Varjútámadás miatt riasztották a fővárosban a mentőket a közelmúltban egy óvodához, szerencsére senkit nem szállítottak kórházba. Június közepéig lehet számítani embereket ijesztő varjakra, fiókavédés okán – tudatta a szakember. A hattyúkkal is legyünk óvatosak.

Varjútámadás miatt riasztották a mentőket az egyik XV. kerületi óvodához a közelmúltban, ahol 6 gyereket és egy középkorú nőt láttak el, senkit nem szállítottak kórházba – tudtuk meg az Országos Mentőszolgálat kommunikációs osztályán.

„Április végétől-június közepéig lehet számítani a településeken az embereket ijesztő varjakra. A szülők ilyenkor a fészket elhagyó utódokat védik.

A hiperérzékeny pároknál a támadó viselkedést már az is kiválthatja, ha az ember a számára észrevehetetlen rejtekhelyet akár messziről is megközelíti, amiben a fióka van”

– tájékoztatott nem a mostani óvodai esethez köthetően, hanem általánosságban az embereket ért varjútámadásokról Orbán Zoltán a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szóvivője.

„Mivel természetes jelenség ebben az időszakban az alkalmi varjútámadás, ami az embereket érheti, egyesületünk, mint minden évben, így idén is kiadott április elején felhívást arról, hogy fokozottan figyeljenek az emberek ebben az időszakban a fiókákat védelmező madarakra” – tudatta az MME szóvivő.

A kézzel nevelt varjú valóban veszélyes lehet

Orbán Zoltán hangsúlyozta, hogy ne neveljünk fel otthon varjút, mert az emberekhez szokott éhes fióka rettentő agresszíven képes követelni az ételt. Ha pedig egy ilyen kézzel felnevelt varjút elengednek vagy elszökik, élelmet követelve a járókelőkkel is agresszíven viselkedhet, ami veszélyes lehet.

„Vadon élő állatot, madarat nem szoktatunk kézhez”

– emelte ki az MME szóvivője. -„Előfordulhat az is, igaz ritkábban, hogy az ilyen „házi varjak” poénból, szórakozásból is képesek a behódoló magatartást mutató embereket zaklatni, mondhatni unaloműzésből és ezt akár egymástól is eltanulhatják” – tette hozzá Orbán Zoltán.

Mit tegyünk varjútámadás esetén?

A támadó madarak esetében is hasonlóan kell eljárni, mint az embernek rontó kutyák esetében. Nem szabad elfutni, hanem az állattal szembefordulva, majd karunkat széttárva, magunkat sokkal nagyobbnak és félelmetesebbnek mutatva rá kell kiabálni az állatra.

Rámenősebb madarak esetén nyugodtan ki lehet használni védekezésre a kezünk ügyében lévő szatyrot, kézitáskát, könnyű hátizsákot, kabátot, esernyőt, kalapot, és így hátráljunk el

– olvasható az MME közleményében. ”A varjútámadások esetén elsősorban nem a madarak, hanem a varjak okozta sérüléstől való félelem, pánik okozhat gondot. Hiszen, aki megrémül, futni kezd, esetleg elesik és megsérülhet, közlekedési balesetet szenvedhet” – fogalmazott az MME szóvivő.

Óvatosan a hattyúkkal

A tájékoztatás szerint Magyarországon leginkább a kis, szürke tollú fiókáival úszó bütyköshattyú pártól kell tartani, mert ha csónakkal vagy úszás közben óvatlanul megközelítjük a családot, az öregek a szárnyukkal és a csőrükkel fájdalmasan ütve támadhatnak. Ez a fürdőző gyerekek és a gyengébb fizikumú felnőttek számára komoly kockázatot jelenthet. Ezért a fiókáit vezetgető hattyúkat érdemes elkerülni – figyelmeztet rá az MME közleménye.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu