A fekete szarvasgomba rendkívüli aromával rendelkezik, elismert szakácsok szerte a világon használják, nagyon keresett csemege. Íze megosztó, vannak, akik ki nem állhatják, mások imádják, valóságosan függőséget okoz rajongóinak.
Ez pedig nem lehet véletlen. Mauro Maccarrone, a római Campus Bio-Medico Egyetem biokémia és molekuláris biológia professzora és kutatócsoportja úgy döntött, tüzetesen megvizsgálja a szóban forgó finomság összetevőit.
Egyébként az anandamid felelős a marihuana narkotikus hatásáért is, a sejthártyák THC (tetrahydrocannabinol) receptoraihoz kapcsolódva okozza a kellemes érzést.
Ez a boldogságmolekula olyan funkciókra van hatással, mint a memória, a termékenység, az étvágy, az alvási szokások, a fájdalom, és ahogy a neve is sugallja, a motiváció és az öröm.
Nem véletlen, hogy a szarvasgombát kereső állatok erősen célorientáltak. Vonzza őket az illat és a „jutalom” kilátása. Amikor a kutyák vagy más állatok, amelyek segítenek a szarvasgomba felkutatásában, kiszagolják azt, a gazdának el kell terelnie a figyelmüket, hogy biztonságba helyezzék a zsákmányt. Mauro Maccarrone szerint az érett fekete szarvasgomba a benne lévő vegyületet az állatok vonzására használja.
– Emberként rendelkezünk kannabinoid receptorokkal, amelyek az agyban, a gerincvelőben és az idegsejtekben találhatók. Könnyen lehet, hogy egyesek közülünk érzékenyebbek az anandamid hatására, ezért a szarvasgomba fogyasztása után enyhe boldogságérzetet éreznek.
Ha megengedheti magának ezt az ínyencséget, a szarvasgomba egészen biztosan feldobja a hangulatát.