Lapszemle

A vadmacskák titkos élete

2021 a vadmacskák éve! A Budakeszi Vadaspark vadmacska-monitoring programot indított, hogy feltérképezze a genetikailag tiszta vadmacskák egyedszámát. Ez egy felettébb összetett feladat, mivel a hazai állományáról csak becsléseink vannak, ami annak köszönhető, hogy a tisztavérű egyedek a házi macskákkal keverednek - többek között erről is olvashat A Mi Erdőnk idei második számában.

youtube://v/H9s14TGWdNU

A genetikailag tiszta vadmacskák egyedszámát egyelőre homály fedi.

Ennek feltérképezésére a Budakeszi Vadaspark vadmacska-monitoring programot indított, aminek első lépése Szilveszter, a vadaspark kandúrjának analizálása.

Szilveszter kifutóját kamera- és szőrcsapdákkal látták el a gondozók, és megfigyelték, melyek azok a szaganyagok, amelyek dörgölőzésre késztetik Szilvesztert. A szőrcsapdára tapadt szőrből DNS-vizsgálatok végezhetők.

Ez azért fontos, mert a vadaspark dolgozói az eredményeket szeretnék a természetben felhasználni, pontosabban a belső Pilisben.

Itt szintén szőrcsapdákat fognak kihelyezni, és az azon ragadt szőrből a genetikai vizsgálatok révén megállapítható lesz, tisztavérű vagy hibridizált vadmacska-állomány él a területen.

Amennyiben a monitoring során találnak genetikailag tiszta egyedeket, akkor a továbbiakban a vadaspark vadmacska-szaporításba kezd, és a felnevelt egyedeket a belső Pilisbe repatriálják.

Ez pedig hatalmas lépés lehet a hazánkban fokozottan védett vadmacska tisztavérű állományának stabilitására.

Emellett a beporzók szerepéről is olvashatnak, amik nélkül sokkal szegényebb lenne a földi élet ismert formája, ezért védelmük mindannyiunk kötelessége.

Továbbá olyan érdekes természeti jelenségeket is ismertettünk, mint a kaptárkövek, amelyek valószínűsíthetően elődeink által sziklatornyokba vésett fülkéknek tűnnek, és több elképzelésük is van a történészeknek, milyen funkcióval bírtak.

Dr. Seregi Jánosnak A Mi Erdőnk magazin megalapításának közreműködésében végzett munkájáról is beszámolunk, és egyebek mellett arról kérdeztük, hogy az immár 10 éves lapunk kezdetekben megfogalmazott célkitűzései miként valósultak meg. Az idő bizonyította: jó döntés volt.

Forrás: A Mi Erdőnk