Hírek

Már a Bükkben is lehet 2021-től vándortáborozni!

Közkívánatra 2021-től már a Nyugat - Bükk csúcsait is meghódíthatják az Erdei Vándortáborba jelentkező diákok, az Aktív Magyarországért Kormánybiztosság, az Országos Erdészeti Egyesület és a terület házigazdája, az EGERERDŐ Zrt. közös munkájának köszönhetően!

Az országban nagy sikert aratott a Vándortábor mozgalom feléledése, ahol évente már több tízezer diák tölti el a nyári szünet egy-egy hetét, életre szóló, természetközeli élményeket szerezve.

A jelentkező csoportok több jármód közül választhatnak, így az ErdeiVándor, ViziVándor, BringásVándor és Zarándoktábor útvonalait túrázhatják, evezhetik, bringázhatják végig a gyerkőcök.

Az útvonalak pedig évről-évre bővülnek a diákok és csoportvezetők igényeit figyelembe véve.

Az EGERERDŐ Zrt., mint állami erdőgazdálkodó, már 4 éve házigazdája a mátrai erdei vándor útvonalnak. 2020-ban a Nógrád megyei Tartól, egészen Gyöngyösig kirándulhattak a diákok a Mátra erdeiben, megtekintve a helyi természeti kincseket és kulturális örökségeket.

„A mátrai tapasztalatok nagy segítségünkre voltak a bükki úrvonal szervezésében, amely Felsőtárkányból indul és Bélapátfalván keresztül halad egészen Szilvásváradig. A kitűzéskor most is a legfőbb szempontunk az élmény nyújtás és a biztonság volt” – mondja Dobre-Kecsmár Csaba, vezérigazgató.

Az útvonalon sátortáborokat épít az erdőgazdaság 3 helyszínen, ahol a táborozók kipihenhetik az egész napos túrázás fáradalmait.

A program házigazdája fontosnak tartja, hogy az ország bármely részéről érkező gyerekek, alaposan megismerjék és megőrizzék emlékeikben a Bükk-hegység legszebb arcát.

„Magával ragadó az útvonalat körülölelő zárt erdőségek, mély szurdokvölgyek és a töbrökkel szabdalt fennsíki táj látványa, hasonlóképpen a szabadság érzését felélesztő határtalan kilátáshoz. Persze az épített, kulturális, és szakrális örökségeket sem hagyjuk ki, melyből sokszínű programot kínálunk a kis vándoroknak!” – bizakodva foglalja össze Grédics Szilárd útvonalfelelős.

A vándortáboros hét az Év legzöldebb hete, hiszen a környezettudatosságra, a hatékony energiafelhasználásra is figyelmet fordít a szervező a hét során.

De talán attól is zöld hétnek nevezhető, hogy összeköti a gyermekek szívét az erdővel, és természetet tisztelő, védő, folyamatait jobban értő emberként térnek haza.

A program sikerét az is mutatja, hogy a jelentkezési lehetőség 01.25-én, hétfőn nyílt meg, de a meghirdetett helyek rövid idő alatt be is teltek. Így a későn ébredők már csak az időközben lemorzsolódó csoportok felszabadult helyeiben bízhatnak.

Forrás: EGERERDŐ Zrt.