Hírek

Emlékerdő Illancs szívében

Fekete dióval elegyített korai juhar és bibircses nyír csemeték alkotják azt a ma átadott egy hektárnyi erdőt, ami emléket állít a 2021-es „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállításnak. Az emlékerdő felhívja a figyelmet arra is, hogy az állami erdőgazdaságok által végzett fenntartható erdőgazdálkodás a magyar erdők jövőjének záloga.

Az eseményhez egy akcióprogram is társult, amely madárodúk kihelyezésével kívánja erősíteni az ifjúság a környezettudatos gondolkodásmódját és szemléletformálását. Az Érsekhalma külterületén található Hajósszentgyörgyön megtartott emlékerdő avatáson Gulyás Andrea, az Egy a Természettel Nonprofit Kft. kiemelt ügyekért felelős igazgatója elmondta:

„Biztos vagyok benne, hogy a Világkiállítás idei felvezető rendezvényei, így a mai esemény is, valamint 2021-ben a központi rendezvény és az azt kísérő vidéki események egyértelművé teszik a látogatók számára, hogy Magyarország élenjár a világban a vadgazdálkodás, a vadászati hagyományok ápolása, természetes vizeink megóvása és a természetvédelem területén.”

„Az emlékerdők telepítése is felhívja a figyelmet arra, hogy minden közösségnek megvan a lehetősége, ezzel együtt a felelőssége is, hogy aktívan részt vállaljon a természeti környezet megóvásában és gyarapításában” – emelte ki beszédében Dalvári Vince, az Agrárminisztérium Erdőgazdálkodási Főosztály főosztályvezetője. Hozzátette: „a klímaváltozás elleni fellépés fontosságát felismerve az agártárca elindította Országfásítási Programját, a kormányzat pedig célul tűzte ki a fával borított területek 27 százalékra növelését.”

„Az elmúlt két évben adtuk át a Hajósszentgyörgyi Erdészeti Erdei iskolát, és újítottuk meg a Vendégházat, amelyek az Országos Kékkör harmadik túraútvonala, az Alföldi Kéktúra nyomvonala mellett találhatók.

Így az elkövetkezendő évtizedekben az erre kiránduló felnövekvő nemzedék és a természetszeretők egyaránt találkozhatnak a Világkiállítás és a fenntartható erdőgazdálkodás hazai sikertörténetével.” Hangsúlyozta köszöntőjében Csonka Tibor, a Gemenc Zrt. vezérigazgatója.

Az ünnepélyes esemény emléktábla leleplezéssel és faültetéssel folytatódott. Az avatáson rész vettek és fát is ültettek az érsekhalmi általános iskola diákjai és pedagógusa, akik néhány nappal korábban az Egy a Természettel Nonprofit Kft. akcióprogramjának keretében 60 darab madárodút és 6 db madáretetőt helyeztek ki a környék fáira, ezzel is megerősítve az ifjúság természetvédelmi elköteleződését.

Illancs – a térség kistája

A Kiskunság déli végén található kistájat nagyjából a Baja-Jánoshalma-Kiskunhalas városokat összekötő út, a Duna-völgyi-főcsatorna Bajától Hajósig húzódó szakasza és a Császártöltés-Kiskunhalas helységek közötti út határolja.

Legmagasabb pontja és egyben a Duna-Tisza közének legmagasabb pontja is a Rém közelében fekvő Ólom-hegy 172 méterrel.

Ez az egyik legváltozatosabb alföldi, homokhátsági vidék, nagy kiterjedésű erdők közé beékelődött pusztákkal, mezőgazdasági területekkel. A jellegzetes homokpuszta- és gyeptakaró társulások sajátos egyvelege alakult itt ki, tájképformálóak az előzőeket tagoló borókás-galagonyás fehérnyarasok.

Forrás: Gemenc Zrt. Sajtóközlemény