Hírek

Ausztrália felrázza a szarvasgomba-piacot

A fekete francia ( vagy périgordi) szarvasgomba-termelést három európai ország, Spanyolország, Olaszország és Franciaország uralja. Az utóbbi 20 évben azonban Ausztrália is felzárkózott a nagyok közé, és már az előkelő negyedik helyen szerepet. A megkérdezett termelők ráadásul azt remélik, hogy a következő évtizedben akár élre is kerülhetnek.

Megbízható, pontos adatok híján, csak becsülik, hogy Ausztráliában idén 14-18 tonna fekete francia szarvasgombát gyűjtenek az idén. Összehasonlításként Spanyolországban télen 60, Olaszországban 30 tonnát gyűjtöttek, Franciaországban pedig csak valamivel többet az ausztráloknál. Az európai adatok is csak hozzávetőlegesek, az azonban kétségtelen, hogy a fekete francia szarvasgomba értékesítése nagyon jövedelmező, a neves éttermekben 1300 dollárt (közel 400 ezer forintot) is elkérnek kilójáért.

Segíthet az ausztrálok élre törésében, hogy amíg Európában ősszel és télen gyűjtik a szarvasgombát, a déli féltekén lévő szigetországban május közepétől augusztus közepéig tart az idény.

A francia szarvasgomba nem honos Ausztráliában, az 1990-es évek közepén vitték be, az első telepet pedig 1999-ben fedezték fel a szigetországban. A termesztéséhez jellemzően fiatal tölgyek és mogyoróbokrok gyökérzetet oltják be a gombaspórákkal, és 5-8 év múlva szednek először.

(Hazánk ugyan szintén a nagy szarvasgomba-gyűjtő országok közé tartozik, nálunk más fajok fordulnak elő. A szerk. )

 

Forrás: bbc.com