Lapszemle

Prédikálószéki-kilátó

A Visegrádi-hegység egyik legmagasabb pontján, 639 méterrel a tengerszint felett magasodó Prédikálószék előkelő helyet foglal el Magyarország legszebb kilátópontjai között, csúcsáról gyönyörű panoráma tárul a természetjárók elé.

Alatta kanyarog a Duna, innenső partján Visegrád látható a Salamon-toronnyal és a Fellegvárral, túlsó oldalán pedig a Börzsöny csúcsai, a Szent Mihály-hegy, a Csóványos és a Nagy-Hideg-hegy magaslik. 2016 októberétől tovább tágult a láthatár: a Pilisi Parkerdő Zrt. akkor adta át a Prédikálószéki-kilátót, ahonnan a Dunakanyar még több részletében gyönyörködhetünk.

Egyes források szerint a Prédikálószék neve a német Predigerstuhl kifejezés tükörfordításaként jöhetett létre, ami onnan ered, hogy a hegy sziklás csúcsa szószékre emlékeztet. Ha a Dunán hajózunk és föltekintünk a hegycsúcsra, akkor valóban hitelt is adhatunk ennek az eredettörténetnek. A természetjárók körében azonban nemcsak az egyedülálló panoráma miatt népszerű a Prédikálószék hegycsúcsa, hanem az elérhető közelségben lévő, szintén rendkívül látogatott kirándulócélpontok, mint a Rám-szakadék vagy a Vadálló-kövek miatt is.

Évente sok százezren kapaszkodnak fel a Vadálló-kövekhez, erről a csúcsról tekintenek körbe a térségen, vagy megpihennek és piknikeznek egyet a rendelkezésre álló padokon és asztalokon.

A hely lehetőségeit figyelembe véve a Pilisi Parkerdő Zrt. Koller József Ybl-díjas építész tervei alapján, 2016 tavaszán kezdett a Prédikálószékre megálmodott kilátó építésébe, és a rendelkezésre álló közjóléti infrastruktúra további fejlesztésébe. A tervezés során a parkerdőgazdaság különös hangsúlyt fektetett a hely korábbi állapotának megőrzésére, így a kilátópont természetes képződménye érintetlen maradt. Az építéskor a terület állat- és növényvilágának védelmére is tekintettel voltak: a madarak költési időszakában és a növények vegetációs idejében, a természetvédelmi törvénnyel összhangban szünetelt az építkezés. Az pedig szinte magától értetődő, hogy a környezetre veszélyes anyagot nem használtak fel.

A beton alapon álló, 12 méter magas, 70 négyzetméter alapterületű kilátó fa építmény, három, fölfelé egyre szélesedő teraszáról fokozatosan nyílik meg az egész Dunakanyar panorámája.
Az egyes szinteken a térségben jelentős szerepet játszó magyar királyok emlékét elevenítik fel a kézzel festett, egyedi tájékoztató táblák.

Amellett, hogy a múlt emlékeit őrzi, a kilátó a 21. század követelményeinek is megfelelő szolgáltatásokat nyújt a látogatóknak: tetején két webkamera folyamatosan élőben közvetít az időjárásról, és az építmény környékén ingyenes Wi-Fi is elérhető.

Az internetkapcsolat azonban nem csak a túrázók élményeit, vagy az aktuális időjárást hivatott közvetíteni. 2017 májusában látogatószámláló berendezést telepítettek a kilátóba az erdészek, hogy pontos képet kapjanak a látogatási szokásokról. A mért adatok még a szakembereket is meglepték. A ForestVisit készülékének üzembe helyezése óta mért adatok szerint ugyanis az elmúlt 2 évben már több mint 63 ezer kiránduló kereste fel a Prédikálószéki-kilátót. Ez azért is különösen szép teljesítmény, mert ez a hegycsúcs a legközelebbi településtől is bő 2 órányi gyalogútra található, autóval megközelíteni pedig nem lehet.

Érdekes az a tény is, hogy a kilátó tetején működő webkameráknak és meteorológiai állomásnak köszönhetően tovább nőtt a hely ismertsége. A közvetített képeket és időjárási adatokat főként kirándulás előtti tájékozódás céljából nézegetik, egy-egy látványosabb időjárási helyzetben pedig több százezren követik az internet segítségével.

A Prédikálószékre elhelyezett webkamerán kívül érdemes még nyomon követni a közelben, a Dobogókő mellett található pilis-tetői Boldog Özséb-kilátón, az Esztergom melletti Vaskapun és a visegrádi Nagy-Villámon elhelyezett webkamerákat is.

És ha az ottani kamerák képei alapján kedvet kapunk a kirándulásra, ne tétovázzunk: irány a Pilisi Parkerdő!

Mészáros Péter
Pilisi Parkerdő Zrt.

Forrás: A Mi Erdőnk