Hírek

Fontos fejlesztések a kirándulók egyik kedvenc helyszínén

„Ez a 21. századi erdők mintapéldája” – fogalmazott Nagy István agrárminiszter Királyréten, ahol ünnepélyes keretek közt Kirándulóközpontot adtak át. A természetjárók örömére a környéken számos fejlesztés valósult meg eddig s valósul meg a közeljövőben is.

A Szokolya községhez tartozó Királyréten, a Börzsöny legnépszerűbb kirándulóhelyén fontos fejlesztést adtak át az Erdők Világnapján: az Ipoly Erdő Zrt. Kirándulóközpontja 205 millió forintból, a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program forrásából készült el. Az ünnepélyes átadáson részt vett Nagy István agrárminiszter is, aki elmondta, a környék a 21. századi magyar erdők mintapéldája: egy olyan gyönyörű, természetes közeg, amely infrastruktúrájával a városból érkezők minden igényének megfelel.

„Tájba illő alapanyagokkal és stílusban készült el a kirándulóközpont, amely éppen ezért olyan, mintha mindig is itt állt volna” – fogalmazott a miniszter, akinek szavai szerint a Királyrét folyamatos fejlődése egybecseng a tárca által képviselt célokkal. Nagy István elmondta, távlati céljuk a zöldebb, környezettudatosabb Magyarország megteremtése, e téren pedig

különösen fontos szerepük van az erdőknek, amelyekbe egyébként a tavasz folyamán 22 millió facsemetét ültetnek az állami erdőgazdaságok.

A miniszter hangsúlyozta, a Bejárható Magyarország Program rég nem látott fejlesztéseket hozott az erdőkbe, amelyek mára a leglátogatottabb belföldi turisztikai célpontokká váltak. Nagy István hozzátette, a királyréti beruházás a környezettudatos gondolkodás terjesztését szolgálja, hisz a többfunkciós épület a turisztikai szolgáltatásokon túl hely- és gazdálkodástörténeti bemutatóval is szolgál a látogatóknak.

Kiss László, az Ipoly Erdő Zrt. vezérigazgatója az ünnepélyes átadón elmondta, a bemutatóhelyen a többi közt a Börzsöny hegység kialakulását és az itt élők elődök erdőhasználatát is prezentálják, méghozzá interaktív formában, modellek segítségével. Mint mondta, e helyszín különösen kedvelt a kirándulók körében; ezt mutatja, hogy a Királyréti Erdei Vasútra tavaly összesen 120 ezren váltottak jegyet. Kiss László hangsúlyozta, az általuk kezelt erdőterületeken, 

a Börzsönyben és a Cserháton az elmúlt 9 évben közel 5 milliárd forintban hajtottak végre fejlesztéseket.

Azokból pedig ezután sem lesz hiány: Verőce község határában szabadidőpark, a Királyréttel szemközti Várhegyen pedig kilátó épül.

Beszédet mondott az avatáson Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, a térség országgyűlési képviselője is. Mint mondta, nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a következő nemzedékek is felismerjék az erdők adta örömöket.

A tavaly útjára indított Csodaszarvas iskolai közösségi program révén például idén 7700 gyermek tölthet el a tanév vége után több napot erdei iskolában,

s nagyjából 10-szer ennyien vehetnek részt év közben – szintén e program részeként – természet- és hagyományismerettel kapcsolatos programokon. Rétvári Bence hozzátette, az állami erdőgazdaságok fontos partnerként vesznek részt az ez irányú törekvésekben.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu