Lapszemle

Kisalföldi finomságok

Ahogyan már a régi rómaiak is megállapították: minden könyvnek megvan a maga sorsa, és története. A mi kiadványunk története onnan indult, hogy pár évvel ezelőtt megajándékoztak A gemenci ízek című igényes szakácskönyvvel. Akkor befészkelte magát a gondolat a fejembe, hogy milyen jó lenne, ha a KAEG Zrt.-nek is lenne valami hasonló reprezentációs célokra alkalmas, szépséges kiadványa.

A mi adottságaink szerényebbek, nincsenek olyan nívós erdészházaink, mint a társerdőgazdaság Gemenc Zrt.-nek, de felbátorított bennünket, hogy van egy kiváló szakács-erdészünk.

Nagy Péter kerületvezető erdész sorra nyeri a főzőversenyeket, és mivel önzetlen, segítőkész, közösségi ember, első szóra igent mondott kérésemre, hogy csináljunk mi is szakácskönyvet.

A vezérigazgatótól is zöld utat kaptam, és rábólintott a tervezett költségvetésre is. Már „csak” a kivitelező csapat hiányzott, mert sokáig elképzelésem sem volt, ki fogja álmaim könyvét fotózni, szerkeszteni és kiadni.

A sors azonban kegyes volt, elküldte hozzánk Kiss Gergely fotográfust és kollégáját, Zsoldos Alexandrát, hogy megörökítsék a mi erdész-szakácsunk főztjeit A Mi Erdőnk erdei konyha rovatába. Előtte még ők sem készítettek szakácskönyvet, de lelkesen vállalták a közös munkát. Tehát már megvolt a „pénz, paripa, fegyver”, de még mindig nem az érdemi munka, hanem mintegy egy évnyi szervezés következett… Aztán egyszer csak szerencsésen álltak össze fölöttünk a csillagok, véglegesítettük a tartalmat, és elkészült a könyvben szereplő 36 étel receptje. Beszereztük a hozzájuk való összes nyersanyagot, megvolt a megfelelő helyszín, és nem utolsósorban sikerült a közreműködőkkel egyeztetni három egymás utáni napot.

Ezalatt a három nap alatt a Szigetköz egyik vadászházában Nagy Péter és Pető Pista bácsi, a tanácsadó mesterszakács megfőzte az összes ételt akkora adagban, ahogyan azt a könyv lapjain olvashatjuk. Fotósunk hozta a frissen verbuvált alkotói csapatát. A grafikai tervező és a kiadvány kedves kis rajzait készítő Nagy Ágnest, valamint a fogások dekorálásához tanácsokat adó Filep Kata étel-stylistot.

A helyszíni munkák, és a sok apró részletre kiterjedő utómunkálatok eredményeként aztán megjelent a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. első számú szakácskönyve.

Az időközben felmerült problémák pedig gyorsan a feledés homályába merültek és itt maradt a könyv, amelyre jó ránézni, jó kézbe fogni, jó ajándékba adni. És nem utolsósorban jó kiválasztani belőle egy-egy elkészítendő finomságot, majd jóleső érzéssel begyűjteni érte a dicséretet.

Büszke vagyok erre a könyvre, és hálás mindenkinek, aki részt vett az elkészítésében. Köszönöm, hogy végigkísérhettem a kiadványt a megvalósítás kicsit sem könnyű, de mindvégig remek hangulatú útján.

(Az Erdészházunk asztalán szakácskönyv kereskedelmi forgalomban nem kapható, de a KAEG Zrt. portáján felvilágosítást adunk beszerzésének lehetőségéről. Tel.: +36 (96) 526-586)

Fekete Teréz
KAEG Zrt.

Forrás: A Mi Erdőnk