Hírek

Idős faállományokat termelnek le a Debreceni Nagyerdőben

Március elején a NYÍRERDŐ Zrt. Debreceni Erdészetének központja közelében öt erdőrészletben összesen négy hektáron kezdenek fakitermelési munkákat a szakemberek. Az erdészet a tervezett munkálatokat egyeztette a természetvédelmi hatósággal, a fakitermelés az érvényes engedélyek birtokában kezdődik el. Az erdőrészletek felújítása a Debreceni Nagyerdő rekonstrukciós programja keretében valósul meg.

A debreceniek számára a Nagyerdő a kikapcsolódás, felüdülés és sportolás kiemelt helyszíne. Egy ilyen frekventált helyen felelősségteljesen, az idős állományok egészségi állapotának megfelelően kell a fakitermeléssel érintett erdőrészleteteket kijelölni. Ezzel elkerülve, hogy a korhadt, csúcsszáradt, veszélyesen megdőlt faegyedek esetleg sérüléseket okozzanak az erdőjáróknak.

A nem őshonos állományok tervszerű lecserélését, szerkezetátalakítását idén is folytatják. Az erdőterv szerinti fakitermelés március végéig tart, majd ősszel folytatódik a hatósági engedélyekben előírtaknak megfelelően.

A terület felújítására várhatóan még ebben az évben mesterségesen, talaj-előkészítést követően őshonos fafajokkal kerül sor. Erre a felújítási technológiára az invazív fafajok agresszív terjedése és felújulási képessége miatt van szükség. Az erdőrészletekben azonban az idős állomány ökológiai memóriájának átörökítése érdekében őshonos fafajokból hagyásfákat jelölnek ki, tájékoztatott dr. Pusztai Virág, a NYÍRERDŐ Zrt. Debreceni Erdészetének megbízott igazgatója.

 

Forrás: Nyírerdő Zrt.