Hírek

Hektáronként tízezer csemetét ültetnek a Sóstói-erdőben

Tavaly ősszel kezdődött fakitermelés Nyíregyházán a Sóstói-erdőben, a Sóstói úti vasúti felüljáró melletti mintegy kéthektáros, főként akác és tölgy fafajból álló területen. A fakitermelés még az elmúlt évben befejeződött, a faanyagot elszállították, a vágástakarítás és a talajelőkészítés is véget ért.

– Az őshonos, lombos fafajokkal ezen a héten elkezdődik az erdősítés a területen. A munkát az erdészet csemeteültetéssel végezzük el, hektáronként mintegy 10.000 csemetét felhasználva. Ez többségében kocsányos tölgyet jelent, de a változatos,

a Sóstói-erdőre jellemző fafajösszetétel elérése érdekében elegyfa csemetéket – vénic szilt, mezei juhart, vadalmát, vadkörtét, epret, ezüst hársat, tatár juhart, nyírt, zselnice meggyet – is elültetünk.

Ahogy a korábbi munkavégzések idején, most is várjuk az érdeklődő óvodás- és iskolás csoportok, valamint önkéntesek jelentkezését a Pál Miklós Erdészeti Erdei Iskolában, ha szeretnének segíteni az erdősítésben – tájékoztatott Tölgyfa Gábor, a NYÍRERDŐ Zrt. Nyíregyházi Erdészetének igazgatója.

– Az elegyes erdőre természetvédelmi szempontból is szükség van, de igyekeztünk a parkerdő rendeltetéséhez illő fajokat választani. Ilyenek például a vadgyümölcsök illetve a szépen virágzó-, illetve lombszíneződő fajok. Az erdőfelújítást átmenetileg be kell kerítenünk, hogy elkerüljük az őz károsítását. A munkavégzés miatt kérjük a városlakók megértését – mondta Tölgyfa Gábor.

Forrás: NYÍRERDŐ Zrt. Sajtóközlemény