Hírek

A magbankok sem mindenhatók

Nem minden növény magja alkalmas arra, hogy magbankokban tárolják. Így ha bármi történik, nem lesz honnan „újraéleszteni” az érzékeny fajokat. A kutatók megállapítása szerint a különösen veszélyeztetett fajok 36 százalékának magja érzékeny a szárításra és fagyasztásra – vagyis arra a módszerre, ahogyan a magbankokban megőrzik a szaporítóanyagokat.

A Nature Plants című tudományos folyóiratban megjelent cikket Dr. John Dickie, a Kew Botanikus Kert tudósa, valamint a Kew korábbi tudományos munkatársai, Dr. Sarah Wyse és Kathy Willis professzor írta. Kutatásuk eredményeképp megállapították, hogy

a világ magbankban nem megőrizhető fáit összegyűjtő listán a fajok 35 százaléka veszélyeztetett, 27 százaléka pedig kihalással fenyegetett.

Egy tavalyi kutatás már rávilágított, hogy a világ növényeinek körülbelül 8 százaléka rekalcitráns magot terem. Ez azt jelenti, hogy magjaik bizonyos fokig képesek elviselni a kiszáradást, de hosszabb tárolásra nem alkalmasak. A hőmérséklet csökkenése és az extrém nedvességcsökkenés eredményeképpen ugyanis életképtelenné válnak, elvesztik csírázóképességüket.

Ilyen fajok például az Európában is megtalálható tölgyek, vad- és szelídgesztenyék, de világviszonylatban is fontos élelmiszernövények közül az avokádó, a kakaó és a mangó is.

Ez a kutatás azonban rávilágít arra, hogy a magbankban nem megőrizhető növények között jóval több a veszélyeztetett faj. Különösen nagy probléma ez a trópusi, párás erdők fáinak, ahol a fő lombkorona alkotó fajok fele nem tárolható magbankokban.

A magbankok

Jelenleg a növények élőhelyükön kívüli (idegen szóval: ex-situ) megőrzésének leggyakoribb módja a magjaik magbankokban tárolása. Ez egyfajta biztosításként működik, ami megakadályozza a fajok kihalását – különösen az olyan növények esetében, melyek ritkák, bennszülöttek (idegen szóval: endemikusak), vagy ökológiailag fontos szerepet töltenek be.

Ez a fajta ex-situ védelem több okból is kívánatos: viszonylag kis költséggel őrizhető meg nagy genetikai diverzitású állomány, melyet hosszú ideig lehet megtartani.

Ahogy azonban a mostani tanulmány is bizonyítja, ez nem megoldás minden növény számára, hiszen nem tudni, hány ritka, veszélyeztetett, bennszülött vagy gazdaságilag jelentős növény magját nem lehet ily módon tárolni. Hogy a probléma nagyságát a világon elsőként megbecsüljék, Wyse and Dickie egy sor modellt állított fel, mely megjósolják az egyes fajok magjainak viselkedését. Ez az elemzés megmutatta, hogy

a Növényvilág Megőrzésének Világstratégiája (Global Strategy for Plant Conservation, GSPC) által kitűzött cél – miszerint az összes veszélyeztetett növényfaj 75 százalékát az élőhelyén kívül őrzik meg 2020-ra – nem teljesíthető.

Szövetbanki tárolás

Wyse, Dickie és Willis felvetése szerint alternatív technikákat kell bevetni azért, hogy a GSPC által kitűzött célt elérhessék: az egyik ilyen a cryoprezerváció, azaz a szövetbanki tárolás. Ennek során ugyanis folyékony nitrogénben tudják megőrizni a rekalcitráns növények magjait hosszú távon. Amíg a magbankokban kiszárítják és mínusz 20 fokon tárolják a magokat, addig

a cryoprezerváció során kivonják a növényi embriót, amit aztán mínusz 196 fokon tartanak.

Kew már évek óta támogatja a cryoprezervációt a világhírű Milleniumi Magbankjában Wakehurstban. Az idei év elején publikált gyűjteményi stratégiájukban (Kew’s Collections Strategy) pedig kulcsfontosságú prioritásként írják le ezt a módszert a világ magjainak megőrzése szempontjából.

A Kew célja egy általános protokoll kifejlesztése a rekalcitráns magok tárolására, illetve a cryoprezerváció gyakorlatának elterjesztése világszerte.

Amellett, hogy a szövetbankban a klasszikus magbanki tárolásra alkalmatlan fajokat is megőriznék, az úgynevezett ortodox fajok magjainak életképességét is meghosszabbíthatnák. Ortodox fajoknak nevezik azokat a növényeket, melyek magja kiszárítva és hűtve tárolható – 20 fokon – azonban ezek változó ideig életképesek ilyen körülmények között.

Forrás: sciencedaily.com