Hírek

Tűzifahiányra igen, áremelésre nem számítanak Nógrádban

Évek óta gondot okoz a tűzifahiány országszerte, így Nógrádban is. Ennek ellenére a fatüzelés lett a legnépszerűbb fűtési forma, pedig nem is olyan olcsó: az átlagár mázsánként 3660 forint.

Hamarosan megkezdődik a fűtési szezon, de előreláthatólag csakúgy, mint az elmúlt években, idén is hiány lesz tűzifából. Megyénkben rengetegen vásárolnak fát, hogy a téli időszakban azzal fűtsék fel házukat.

– Tavaly is küzdöttünk a tűzifa hiányával, amely nagy valószínűséggel idén sem lesz másként – mondta a Nógrád Megyei Hírlapnak Fekete Ferenc, az egyik pásztói Tüzép üzletvezetője.

A balassagyarmati Kiss István tavaly kora ősszel szeretett volna fát vásárolni, de már nem tudott, mert hiány volt belőle. Éppen ezért az idei évben már a nyári hónapokban gondoskodott arról, hogy egész télen melegen tartsa otthonát. Ezzel szemben akadnak olyanok is, akik a gáz mellett voksolnak.

– Azt tapasztalom, hogy a tűzifa árát mesterségesen tartják magasan. Sokan vissza is térek a gázfűtésre – közölte Jakab András salgótarjáni hivatalos tűzifakereskedő, aki egyelőre nem tudja, hogy emelkedik-e idén a fa ára.

Az Ipolyerdő Zrt.-nél kiemelt figyelemmel kezelik a lakosság tűzifaszükségle­tének biztosítását. Áremelést ez év végéig nem terveznek.

– A térség magán-erdőgazdálkodóival együtt arra törekszünk, hogy a nógrádi erdőkben termelt fa döntő hányada helyben hasznosuljon. Előfordulhat azonban, hogy a készletek elhelyezkedése, az időjárási viszonyok, nem teszik lehetővé a „naprakész” kiszolgálást – közölte Osztrozics Dóra, az Ipolyerdő Zrt. kommunikációs vezetője.

Hozzátette:

azok a jogszabályok, amelyek szűkítették az illegális termelés és forgalmazás lehetőségét, a „fekete” tűzifa mennyiségének számottevő visszaszorulása miatt átmenetileg csökkentették a forgalmazott mennyiséget.

Ezzel egyidejűleg a korszerű fatüzelésű rendszerek elterjedése az utóbbi években növelte a térségben a lakosság szükségletét. Ez is átmeneti készletcsökkenést okoz. Kitért arra is, hogy tapasztalataik szerint a háztartások jelentős része visszatért az elmúlt időszakban a fatüzeléshez.

A helyben történő felhasználás az erdőgazdáknak és a lakosságnak is kölcsönös előnyöket jelent

– mondta a kommunikációs vezető. Hozzátette: fellépnek az illegális termelés ellen is.

– Igyekszünk tudatosítani a vásárlókkal, hogy a legálisan működő magán-erdőgazdálkodók és az állami erdészeti társaságok ellenőrzött körülmények között, hatósági engedélyek birtokában termelik és forgalmazzák a tűzifát. Az értékesítés folyamata nyomon követhető – emelte ki Osztrozics Dóra, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy a feketekereskedelemben az illegális kitermelésen és az adóelkerülésen túl az is gyakorta előfordul, hegy a papíron szereplő mennyiség több, mint a valóság, tehát becsapják a vevőket.

Forrás: nool.hu