Hírek

Kétmillió hektár erdő a Szabadság téren

Két napra újra beköltözött az erdő a főváros szívébe a harmadik Erdővarázs Családi Napok keretében. A rendezvény eszmeiséget képvisel az erdők népszerűsítésén túl a szemléletformálás, tájékoztatás is célja, hangsúlyozta megnyitójában Nagy István agrárminiszter.

A három éve indított kezdeményezés komoly szervezés, tervezés eredménye, ahol megelevenedik az erdei növény- és állatvilág, megismerhetik a látogatók az erdészek különleges munkáját, és az erdei vasutak, erdészeti erdei iskolák is bemutatkoznak.

Hazai erdeink szerteágazó értékekkel rendelkeznek, ideális helyszínt nyújtanak a sportoláshoz, kikapcsolódáshoz is. Meg kell óvnunk őket, de nem úgy, hogy bezárjuk, hanem „kinyitjuk kapuikat”. Azt szeretnénk, ha minél többen felfedeznék szépségeit, értékeit – mondta Nagy István.

Az ország területének ötödét borítják erdők, és a több mint 2 millió hektár 56 százaléka állami tulajdonban van. Az állami gazdaságok társadalmi szerepvállalásuk mellett közérdekű feladatokat és közjóléti szolgáltatásokat is fölvállalnak.

A 22 állami erdőgazdaság kezelésében van 81 kilátó, 159 szálláshely, 36 erdei iskola, 25 látogatóközpont, melyek egész évben várják a természetbe vágyókat.

Az erdő sok kalandot ígér, amelyből most a főváros szívében is átélhetünk többet: az állami erdőgazdaságok 15 tematikus sátorban mutatják be a magyar erdők értékeit. Játékos feladatok, kézművesség, vetélkedők, erdei termékek kóstolója, erdészeti gépek bemutatója és színes színpadi programok várják kicsiket és nagyokat.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu