Lapszemle

Nincs helye az erdőben

A magyar erdők a leglátogatottabb turisztikai célpontoknak számítanak, hiszen évi 50 millió alkalommal látogatunk el a hazai erdőkbe. A népszerűség azonban sajnos komoly környezetterheléssel is jár.
hulladék erdő szemétszedés

Tegyünk együtt természetünk tisztaságáért, és figyelmeztessük erre embertársainkat is! Tisztítsuk meg az országot!

Az Aktív Magyarország kezdeményezésére 2021-ben, a szemléletformálás jegyében útjára indított Tavaszi Nagytakarítás kampány többek között kesztyűkkel és zsákokkal segíti a szemét gyűjtését. A programban 2023-ban 68 szervezet vett részt, és a hozzájuk csatlakozó önkéntesekkel 125 szemétszedő túrán több mint 1500 köbméter szemetet szedtek össze.

Nem csupán pályázati programok zajlanak, egyre népszerűbb manapság a plogging, azaz a futással egybekötött szemétszedés.

Az államigazgatás rendszere szintén egyre nagyobb segítség az illegális szemetelés elleni harcban, az elmúlt években bővültek a hatósági jogkörök, illetve a büntetési, szankcionálási lehetőségek. A korábbi környezetvédelmi hatóságok szervezete és feladatköre is kiegészült a hulladékgazdálkodással, és szigorúan büntethetik a jogsértőket.

A jogkövetkezmények, illetve a büntetési tételek is komolyabbak, már az illegálisan szemetelőknek is pénzbírságot kell fizetniük.

szemét hulladék illegális lerakó

Továbbra is rendelkezésre áll a HulladékRadar-applikáció, amellyel bárki bejelentheti, ha valahol illegálisan elhelyezett hulladékot észlel. Működése óta közel 40 ezer esetben több mint 66 ezer tonna szemetet számoltak fel, ebből az állami erdőkből 2022-ben hozzávetőleg 170, 2023-ban pedig 50 köbmétert.

A megelőzésben az önkormányzatok is segítik a lakosságot, hiszen az országban több mint 200 hulladékudvar áll rendelkezésre. A hulladék gyűjtése azonban tüneti kezelés, így a megelőzésre, illetve a szemléletformálásra is nagy hangsúlyt kell fektetni.

Kovácsné Kiss Zita
SEFAG Zrt.

Forrás: A Mi Erdőnk