Hírek

Látta ezt a madarat?

Most először állítottak össze olyan listát, melyen az elmúlt tíz évben nem látott madarak szerepelnek. Ez segítséget nyújthat abban, hogy mely fajok felkutatására és védelmére kell összpontosítani.

A lista elkészítéséhez először a Cornell Ornitológiai Labor Macaulay Könyvtárának adatbázisát hívták segítségül. Ez ugyanis a madarakkal kapcsolatos adatok leggazdagabb forrása. A világ szárnyasainak nagyobbik része dokumentálva van itt, mutatott rá a tanulmány vezető szerzője, a madarakra szakosodott biológus, Cameron Rutt.

Emellett az iNaturalist és a xeno-canto oldalak adatait is felhasználták. Mindkét oldal az úgynevezett citizen science elvén működik, azaz bárki küldhet be fotókat és hangfelvételeket is. A kutatók kifejezetten olyan fajokat kerestek a lista elkészítéséhez, melyekről nem találtak sem fotót, sem videót, sem hangfelvételt az elmúlt 10 éven belül. Ezeket úgy tekintették, hogy a tudomány számára „elvesztek” – írja a Phys.org.

dodó madarak kihalás

A dodó kihalását az ember okozta, de tehetünk az ellen, hogy még több faj is erre a sorsra jusson. Ehhez az első lépés az eltűnőben lévő fajok felkutatása
Fotó: German Rojas, Pixabay

A lista az Amerikai Madárvédelmi Egyesület (American Bird Conservancy) Elveszett Madarak Keresése (Search for Lost Birds) nevű szervezetének megbízásából készült. A projekt egy globális együttműködés keretein belül vált valóra a Re:wild és a BirdLife International természetvédelmi világszervezetekkel közösen. Ezt az adatgyűjtést egy-két évente ismételve időben felfigyelhetnek azokra a madarakra, melyeknek nincs elérhető adata és közelítenek a 10 éves fordulóponthoz.

A tanulmány szerzői 42 millió fotót, videót és hangfelvételt szedtek össze – ebből több mint 33 millió a Macaulay Könyvtárból származott. Az összes felvétel alapján 144 faj, az ismert madárfajok 1,2 százaléka tekinthető eltűntnek.

Ezek a madarak tényleg kihaltak, vagy csak nem keresték őket?

A tanulmány kezdete óta azonban néhány fajt újra felfedeztek, mint a feketetarkójú fácángalambot (lásd lejjebbi videó). Ezt a fajt Pápua Új-Guinea egyik távoli szigetén több, mint 100 évig nem látták, azonban 2022 novemberében sikerült róla felvételeket készíteni. Jelenleg az eltűnt madarak listája 126 fajt tartalmaz, melyek közül sokat a kihalás fenyeget.

Forrás: Phys.org