Hírek

Árad a Duna: elmaradnak a vízitúrák és az erdei vasút is áll Gemencen

Tilos vízitúrákat indítani és leáll az erdei vasút a Gemencen a dunai árhullám miatt - közölte a Gemenc Zrt. az MTI-vel.

Azt írták, a várhatóan hosszan elnyúló árhullám miatt víz alá kerül a gemenci erdő jelentős része. A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság és a Gemenc Zrt. rendelkezései alapján az erdő egész területén megtiltották a csoportos és egyéni vízitúrákat – tették hozzá.

Tájékoztatásuk szerint

elmarad a szombatra az erdőgazdaság pörbölyi Ökoturisztikai Központja által meghirdetett kenutúra és a nemzeti park előre bejelentkezett csoportjai számára szervezett vízitúra, az ár elvonulásáig az Ökoturisztikai Központban szüneteltetik a túrahajó-kölcsönzést is.

A tiltást azért vezették be, mert a dunai mellékágakon az erős áramlás és a nagy mennyiségű uszadékfa jelentősen veszélyeztetik a vízen tartózkodókat, valamint a menekülő vadállományt.

Az árhullám elvonultáig tilos vízitúrázni
Fotó: Gemenc Zrt.

Közölték azt is, hogy az erdőgazdaság a kirándulók és az infrastruktúra védelmében péntektől szünetelteti a vonatközlekedést az erdei vasúton. A vadállomány még nincs veszélyben, de a szakemberek megkezdték a vadmentő dombok feltöltését takarmánnyal.

A magas vízállás és az elmúlt napok csapadékos időjárása miatt a gemenci erdei utak és a kijelölt túraútvonalak egyes szakaszai is járhatatlanná váltak. Jelenleg megközelíthetetlen a „pörbölyi titán”, Magyarország legnagyobb, 12 méteres törzskerületű fája, és nem lehet használni az Országos Kékkör Lassi-Pörböly-Baja-Dunafürdő közötti szakaszát sem.

Forrás: MTI