Lapszemle

A sokarcú zuzmó

Lépten-nyomon találkozhatunk zuzmókkal, de rendszerint észre sem vesszük őket. A téli időszakban azonban, amikor kevesebb a szín a természetben, jobban felfigyelünk rájuk.

Kicsit közelebbről szemügyre véve pedig szépségükre, sokféleségükre is rácsodálkozhatunk.

Korábban a növények közé sorolták a zuzmókat, külön törzset alkottak. Változást az 1981-ben rendezett XIII. Nemzetközi Botanikai Kongresszus hozott, ahol a lichenológusok, vagyis

a zuzmókutatók megállapodtak abban, hogy a zuzmókat a gombák rendszertana alapján fogják rendszerezni, mivel szervezetük gombafonalak és fotoszintetizáló algák vagy cianobaktériumok szimbiózisával alakult ki.
zuzmó zúzmó faág fa növény

Fotó: Szabó-Simon Bernadett

Ez az együttélés mindkét fél számára előnyös: a gombák alkotják a zuzmó vázát, rögzítik az aljzathoz és veszik fel a környezetükből a vizet és az abban oldott ásványi anyagokat, amiket az algák vagy baktériumok alakítanak szerves anyagokká. Olyan ősi ez az együttélés, hogy a zuzmót alkotó gombák legtöbbje szabadon nem is fordul elő a természetben.

Szinte bárhol

Megjelenésük meglepően változatos. Színük a zöldestől a szürkéig, a sárgától a vörösig, fehértől a barnáig terjed. Formaviláguk is rendkívül gazdag. Növekedésük szerint három csoportba oszthatók. A kéregtelepű zuzmók egész felületükkel tapadnak az aljzathoz, ami elsősorban valamilyen kőzet. A leveles, más néven lombos zuzmók telepe lazán fekszik a felületen, általában fás növények kérgén, melyről könnyen leválaszthatók. A bokros zuzmók kicsi bokorhoz hasonlítanak, és nem is rögzülnek mindig az aljzathoz.

Ám nem minden zuzmó sorolható be az említett kategóriákba, a zuzmászok további növekedési formákat és átmeneteket is megkülönböztetnek, ilyen például a kocsonyás zuzmó.
ál tölgyfazuzmó zuzmó

Ál-tölgyfazuzmó (Pseudevernia prunastri)
Fotó: Dr. Sinigla Mónia

Elterjedésük is nagyon széles körű: a sivatagoktól a sarkvidékig szinte bárhol, a magashegységekben is előfordulnak, de vannak vízben élő zuzmók, sőt talajlakók is. Megjelenhetnek fák kérgén, trópusi fák levelén, épületek falain, járdaszegélyen, háztetők cserepein. A kertekben a gyümölcsfák kérgén kapaszkodva nagy riadalmat okoznak a gazdáknak, de nem kell tőlük tartani, a fa kérgét csak aljzatként használják, nincsenek szívógyökereik, nem élősködnek.

Forrás: A Mi Erdőnk