Hírek

Még több védett területre vigyáz a FŐKERT

Idén tavasszal jelentősen bővültek a FŐKERT által kezelt, helyi jelentőségű védett területek: természetvédelmi oltalom alá került a II. kerületi, közel 5 hektáros Vár-hegy, a III. kerületi Mocsáros Természetvédelmi Terület pedig kibővült.

Utóbbi több, mint 75 hektárra bővült – ezzel immár, mint 1070 hektárra emelkedett az általuk kezelt természetvédelmi területek nagysága – írják a facebookon.

A Vár-hegy nem messze található Hűvösvölgytől, egy erősen körbeépített úgynevezett zárványterület.

Csak azért maradhatott meg a maga természetességében, mert olyan meredek hegyoldalak alkotják, hogy az építkezés szinte lehetetlen.

Elszigeteltsége megnehezíti az itt élő állat- és növényfajok fennmaradását, mégis több értékes védett élőlényt találunk a területen, például bunkós hagymát (Allium sphaerocephalon), illatosan virágzó nagyezerjófüvet (Dictamus albus), vagy az állatok közül például Atalanta-lepkét (Vanessa atalanta), énekes rigót (Turdus philomelos), és védett vörös mókust (Sciurus vulgaris).

Atalanta-lepke (Vanessa atalanta)

Atalanta-lepke (Vanessa atalanta)

A Mocsáros egészen más jellegű táj, nevét az északi részén található lápos-mocsaras élőhelyről kapta, amelyet a főváros budai oldalán máshol nem is találunk. Most tavasszal a környező nyílt gyepes élőhelyekkel bővült a természetvédelmi terület – mintegy 50 hektárral – amelyek méretükkel a budai oldalon szintén egyedülállóak. Itt él a tövisszúró gébics (Lanius collurio), ami Natura 2000 jelölőfaj, vagy a Budapesten ritkaságszámba menő sordély (Emberiza calandra), a nádasban pedig például a fővárosban ritka függőcinege (Remiz pendulinus) rakja bokszkesztyű alakú fészkét. A nedvesebb területeken többek között mocsári kosborok (Anacamptis palustris subsp. palustris), a nádasszegélyeken mocsári csorbóka (Sonchus palustris) él, mindkettő védett növény.

Hamarosan az Európai Unió LIFE-pályázatának támogatásával egy széleskörű élőhelyrehabilitációs munka kezdődik, melynek keretében a terület déli részén, egy 13 hektáros területen egy ökologikus közpark létrehozása is tervben van.

Itt lesz lehetőség azokra a szabadidős tevékenységekre, amelyekre a használók részéről igény mutatkozik.

Forrás: FŐKERT facebook