Hírek

Tigrisszúnyog: fel kell készülni a legrosszabbra

Szakemberek szerint idő kérdése, mikor üti fel a fejét Magyarországon a dengue-láz és más, az öreg kontinensen eddig nem tapasztalt betegség. A tigrisszúnyog terjeszti ezeket a kórokat, melynek dinamikus terjedése joggal lehet aggasztó Európára.

Mostanra az ázsiai tigrisszúnyog stabilan megvetette lábát hazánkban. Tűző napsütésben is szúr, főleg emberre támad. Bizony joggal lehetne feltételezni, hogy hamarosan a dengue-láz ismert betegség lesz hazánkban, és ettől sajnos nem is állunk annyira távol. Egyelőre még csak behurcolt fertőzésről tudunk, de már rövid távon egyre biztosabb a hazai dengua-láz többszöri megjelenésének esélye. Ha a betegséget nem kezeljük, olyan erős ízületi, csont- és izomfájdalom jelentkezhet (csonttörő láznak is nevezik ezért), amely akár halállal is végződhet.

A dengue-lázat a hasonló nevű vírusok okozzák, emberről emberre nem terjednek, a fertőzéshez mindenképpen szükség van közvetítő, úgynevezett vektorfajokra. Esetünkben ezek az Aedes nembe tartozó szúnyogok, az egyiptomi csípőszúnyog (Aedes aegipti) és a már említett ázsiai tigrisszúnyog (Aedes albopictus), „szerencsére” még csak utóbbi telepedett meg Magyarországon.

Ha az ember megfertőződik a vírussal, hirtelen fellépő – jellemzően magas – láz, a szemek mögött jelentkező fájdalom, hányinger, hányás, test-szerte apró, halvány kiütések alakulnak ki, lassul a szívfrekvencia, megduzzadnak a nyirokcsomók, és fellép a már említett „csonttörő fájdalom” a csontokban, izmokban, ízületekben. A láz eközben néhány naponta elmúlik, visszatér, a betegség második hetében pedig viszketés, hámlás jelentkezik a tenyereken és a talpakon, illetve apró bevérzések jelennek meg a bőrön.

Az ázsiai tigrisszúnyog már megtelepedett Magyarországon

Az ázsiai tigrisszúnyog már megtelepedett Magyarországon

Eleinte a panaszok lényegében egy átlagos vírusfertőzésre utalnak, emiatt a dengue-lázat nem azonosítják, és a tünetek két héten belül elmúlnak. Súlyosabb esetekben viszont orvosi kezelésre lehet szükség, de mivel célzott gyógymód nem létezik, ez általában láz- és fájdalomcsillapításban, folyadékpótlásban merül ki. Nagyobb probléma akkor alakul ki, ha valaki újrafertőződik a vírus egy másik típusával.

A betegség Magyarországon még messze nem igényel cselekvést a lakosság részéről, elővigyázatosságot viszont annál inkább. A vírus ellen létezik vakcina, de még a WHO sem javasolja az oltást Európában – az oltóanyag jó és biztonságos, csak jelenleg felesleges, most még az inváziós szúnyogok elleni fellépéssel védekezhetünk a leghatékonyabban.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu