Hírek

Vádat emeltek két ember ellen a Hadrianus falánál kivágott juharfa ügyében

Vádat emelt kedden az angol-walesi főügyészség két férfi ellen, akik a hatósági gyanú szerint tavaly szeptemberben kivágták a világ egyik leghíresebb platánfáját a Római Birodalom egykori Britannia tartományának északi határfalánál.

A kétszáz éves fa közvetlenül a második században Hadrianus császár által építtetett, a jelenlegi Észak-Angliát az Ír-tengertől az Északi-tengerig teljes szélességében átszelő védőfal mellett állt, és rendkívül népszerű turistalátványosság volt a festői helyszín miatt.

A fát az egész világon ismerték, mivel feltűnt a Robin Hood, a tolvajok fejedelme című, Kevin Costner, Morgan Freeman és Alan Rickman főszereplésével 1991-ben forgatott film több kulcsjelenetében, 2016-ban pedig az év angliai fájának is megválasztották.
Sycamore_Gap_Tree_arbre

A kivágott hegyi juhart angol nyelvterületen Sycamore Gap Tree-ként ismerik
Fotó: Clementp.fr – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=115374211

A hegyi juhart (Acer pseudoplatanus) azonban tavaly szeptemberben kivágták. A világszerte hatalmas felháborodást szító ügyben több embert, köztük egy 16 éves fiút is őrizetbe vettek, de végül két férfi, a 38 éves Daniel Graham és a 31 éves Adam Carruthers ellen emeltek vádat kedden rongálás bűncselekményének gyanújával.

Az esetet súlyosbítja, hogy a kidőlő fától megsérült az egykori római császár parancsára épült fal is.

A két vádlott május 15-én áll az észak-angliai Newcastle magisztrátusi bírósága elé.

A helyi nemzeti park szakértői reménykednek abban, hogy a kivágott juharfa csonkja idővel újból kihajthat, de hangsúlyozzák, hogy ez valószínűleg csak évek múlva derül ki.

Forrás: MTI