Lapszemle

Itt van a tél, itt van újra – a téli vadetetésről

Az életben, így az erdő mindennapjaiban is az egyedüli állandó maga a változás. Színpompás tavasszal kizöldell a természet, az állat- és növényvilág szinte új életre kel. Majd a forró nyár és csendesedő ősz után megérkezik a tél sivársága.

A buja zöld, tápláló növényzet helyett elsárgult, sárba taposott levelek. A puha avarba hullott, ínycsiklandozó makk és a patak éltető csobogó vize már csak jégbe zárt emlék. Az erdei állatok didergő lélekkel keresik a táplálékot sárban, fagyban, hó alatt, de mivel nagyon leleményesek, és a vadgazdálkodók is etetik őket, nem maradnak éhesek.

Az erdei állatok remekül alkalmazkodnak a télhez, genetikailag kódolt, változatos formában. A madarak egy része (például a gólyák) melegebb éghajlatra vándorol, az itt maradók ugyanakkor ügyesen megtalálják táplálékukat, ami persze jóval szerényebb, mint nyáron.
széncinege állatok madár vadállat

Fotó: Szerencsi Gábor

A kis cinegék, daloló rigók és színes pintyek lágy szárú növények magjai és a fákon, bokrokon fennmaradt gyümölcsök után kutatnak. A ragadozók, dögevő madarak pedig fokozottan figyelnek, hogy a hó, fagy birodalmában is kiszúrják áldozatukat.

mókus erdei állatok

A télen időnként felébredő mókusok az elraktározott eleséget eszik
Fotó: Virág Vivien

A vadon élő állatok egy része különleges megoldást választ. Néhány emlős hosszú téli álmot alszik, de néha-néha felébredhetnek, hogy a felhalmozott eleségraktárukból táplálkozzanak, például a mókusok. Némely faj – köztük a sün – pedig egyszerűen hibernálja magát, minimálisra csökkentve életfunkcióit.

Az emlősállatok nagy része vastag zsírpárnával, meleg bundával készül a télre, ilyenek az erdőben élő nagyvadfajok is.

A sűrű bokrok közül előbújva szívesen csemegéznek vadgyümölcsöt vagy földből kitúrt férget, gyökeret, makkot, de a legfinomabb falatot mégis a bükk- és tölgyfák friss hajtásai, rügyei jelentik számukra. Az erdőgazdálkodó szemszögéből nézve ez nem olyan idillikus. Magyarországon magas számban élnek növényevő nagyvadfajok, és a vaddisznók, szarvasok, őzek, muflonok igen nagy károkat tudnak okozni a felnövekvő erdőben, ha jó étvággyal megdézsmálják a természetes újulatot biztosító makkot és a kis csemeték rügyeit.

Forrás: A Mi Erdőnk