Hírek

A Hortobágyi Nemzeti Park

Sorozatunk második részében legidősebb nemzeti parkunkat vesszük górcső alá. Teljes képet azonban nem kaphatunk egy rövidke cikk keretein belül ennek a csodás, 80 ezer hektáros területnek összes kincséről.

A vidék átlagos tengerszint feletti magassága 92 m körüli, legmagasabb pontja, a Bürök-halom is csak 105 m magas. A Hortobágyi Nemzeti Park pusztájának jól látható felszíni formáit a jellegzetes kunhalmok adják, amelyek jelentős régészeti értékkel bírnak.

A kunhalmok és a síkság nemcsak a látványát határozzák meg a tájnak, hanem a klímáját is, ugyanis a napi hőingadozás igen nagy: a nappalokat tikkasztó hőség jellemzi, az éjszakákat a borzongató hideg.

Nem véletlen, hogy subában és szűrben jártak a korabeli pásztoremberek: így védekeztek a szabadban töltött éjjeleken a hideg ellen.

Hortobágyi Nemzeti Park

Hortobágyi Nemzeti Park logóAz Országos Természetvédelmi Hivatal által 1973. január 1-jén alapított nemzeti parkot az UNESCO 1999. november 30-án felvette a Világ Kulturális és Természeti Örökségének listájára, ahol a pásztoroló állattartás tájalakító hatása miatt számít különlegesnek. A park 2011-ben megkapta a nemzetközileg jegyzett Csillagos Égbolt címet.

Címerállata a daru, közismert jószága a szürke marha, méltán híressé vált jelképe pedig a Kilenclyukú híd, de ne gondoljuk, hogy ezen kívül csupán végeláthatatlan pusztaság lenne a Hortobágy.

Európa legnagyobb szikes pusztája az 1855-öt megelőző években, a Tisza szabályozása előtt erdőkkel, nádasokkal, dús növényzettel benőtt terület volt. A folyó medrének megváltoztatása után talaja kiszáradt, megkezdődött a szikesedés, vagyis a talajból elpárolgó vízből kicsapódtak az ásványi sók és a talaj felső rétegében halmozódtak fel. Így területeinek nagy része fűvel borított legelő, és szikfenekek, szikerek tarkítják, melyeket a néhány centis szintkülönbségek és a termőréteg megléte vagy hiánya okoz. A nemzeti park területén emellett halastavak, mocsarak, holtágak és nádasok találhatók.

kamilla

Szikes talajok jellegzetes gyógynövénye a kamilla

Forrás: Kerti Kalendárium