Hírek

Ritka, korábban nem látott hal került elő a Tisza-tóból

Még januárban szervezett halmentést a Sporthorgász Kft. és a Magyar Haltani Társaság – a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság és a Hortobágyi Nemzeti Park egy-egy munkatársának segítségével, mely során a Tisza-tóra nézve új faj halfaj előkerült.

A csatornába a tiszafüred-örvényi vízkivételi mű a folyómeder mélyéből szivattyúzza fel a vizet, amely mindig tartalmaz valamennyi üledéket, és vannak benne apró halak is – írja a Magyar Haltani Társaság a weboldalán. Ám télen nincs igény öntözővízre, így utánpótlás hiányában a csatorna kezdeti szakasza szárazzá válik. A szivattyúház közelében kialakított csendesítőmedence azonban mélyebb, s a benne visszamaradó vízben mindig nagy számban vannak halak. Mivel a medence vizének nagy része egy nyitható csövön át lecsapolható, a maradékvízben összezsúfolódott halak hálóval könnyen kifoghatók és a Tiszába vagy a tározótérbe visszatelepítve megmenthetők.

A mentőakció során 18 fajnak több mint félezer, egészen pontosan 564 példányát sikerült megfogni és azonosítani.

Illusztráció

A „zsákmányból” 15 őshonos fajnak 461 példányát helyezték vissza a Tisza-tóba. Az idegenhonos halak szabadon engedését jogszabály is tiltja, így azokat madáreleségként a helyszínen hagyták. A horgászati szempontból figyelmet érdemlő őshonos fajok közül a csalihalként jelentős küsz mellett jelentősnek mutatkozott a bodorka, a balin, a karikakeszeg és az erősebben áramló vizet kedvelő bagolykeszeg aránya. Kisebb számban került elő a paduc, a dévér-, a lapos- és a szilvaorrú keszeg, de a süllőnek és a kősüllőnek is sikerült kimenteni néhány példányát.

A védett magyarországi halfajok közül a halványfoltú küllő volt a leggyakoribb, három selymes durbincs is akadt, és

egy olyan új faj is előkerült, melyet a Tisza-tó területén eddig még nem észleltek: egy fiatal sujtásos küsz.

Végül pedig még egy fokozottan védett, 100 ezer forint természeti értékű magyar bucót is sikerült megmenteni a pusztulástól. A szakemberek a 2013. évi halgazdálkodási és halvédelmi törvény 1. melléklete alapján kiszámolták az előkerült őshonos halak halgazdálkodási értékét is, és meglepően nagy számot kaptak.

A megmentett halak értéke összesen 2 333 850 forintot tett ki.

Forrás: Magyar Haltani Társaság