Hírek

Az ökológiai folyamatokba bekavarnak a házi macskák

A kóbor és a kijáró macskák nagy veszélyt jelentenek a környék ökoszisztémájára. A macskatartásnak csak az egyik vetülete az, hogy van egy selymes bundás, simogatni való lakótársunk...
Ausztráliában feltehetően az összes kihalás a hatvanezer évvel ezelőtt odatelepült ember és a gyors éghajlatváltozás számlájára írható. Csodálatos állatvilágának fele már odalett. Először a nagyobb és közepes termetű állatokat vadászták le vagy lehetetlenítették el az életüket az élőhelyek elpusztításával. A kisebbeket pedig elintézték a behurcolt macskák.

Ami megállíthatatlanul zajlik jelenünkben is, csak mára több mint húszmilliósra duzzadt az ottani macskapopuláció. A 2012-es Akcióterv az ausztrál emlősökért c. tanulmány szerzői arra a következtetésre jutottak, hogy 29 ausztrál emlősfaj kihalt, 63 faj pedig veszélyben van, és sürgős védelmi intézkedést igényel.

házimacskaEgy spanyol tanulmány szerint a világ szigeteiről a gerincesfajok legalább 14%-a a macskák betelepítésének következtében tűnt el. Úgy, mint a Coronados-szigeten élő bozótpatkány, a Karácsony- szigeti denevérfaj (Pipistrellus murrayi), a kis rőzsepatkány, a hosszúfarkú kabócaegér, a fehér farkú erszényesnyúl. Valamint felhozhatnánk a Stephens-szigeti ökörszem esetét is, aki 1894-ben a felfedezése évében kihalt a szigetre épített világítótorony őrével érkezett macska miatt.

Évről-évre madarak, emlősök, kétéltűek, hüllők milliárdjai végzik a macskák gyomrában. Vagy válnak csak unalomból elkövetett gyilkosságok áldozataivá. Esetleg menthetetlenül megsebesülnek a macskákkal folytatott incidensek során. Az állatvédők elképzelhetőnek tartják, hogy a jövőben felelősségre vonható lesz az a gazdi, akinek a macskája veszélyeztetett állatot pusztít el.

Betegség terjesztője

Nem utolsó sorban veszedelmes betegségeket is terjesztenek (macskaleukémia, toxoplazmózis, veszettség, férgek), melyekkel megfertőzhetnek a vad-, és a haszonállatok, sőt az ember is.

macskák madarakMacskapara és rivalizálás

A macskák egyéb módokon is veszélyeztetik a biodiverzitást. Jelenlétük riasztó egyes madarak számára, meghiúsulhat a párzásuk, zavarják a fiókák táplálását. Különösen komoly veszélyt jelentenek a vedlő madarakra, ezért azok a tollcsere idején messzire elkerülik a macskásabb helyeket. A törpekenguruk csupán egy leheletnyi macskapisitől stresszreakciót élnek át. Amikor a macskák riválisként levadásszák egy másik faj zsákmányállatát, önkényesen átalakítják azok étrendjét. A kényes helyzetbe került ragadozó próbál áttérni más élelemre, de ez nem mindig megy könnyen, és emiatt komoly veszteségekkel kell számolnia, mert a fiókák életben maradási esélyei csökkennek. Még a növényvilág számára is tud kellemetlenséget okozni, mivel egyes helyeken a madarak ürüléke nélkülözhetetlen tápanyagforrás. Ha levadásszák a madarakat, csökken a trágya mennyisége, és a növények hoppon maradnak.

Valószínűleg a macskák iránti rajongásunk ki fog tartani, amíg világ a világ. Viszont ki kellene találnunk, hogyan tudnánk a többi, kevésbé ismert és szeretett állatnak is esélyt adni az életre.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu