Hírek

Európai gímszarvas-állomány: így csökkenthető a populáció

Egy friss tanulmány azt vizsgálta, hogyan hat a vadgazdálkodás és a különböző földhasználati módok a gímszarvasok állományára. Az is kiderült, hogyan lehet hatékonyan csökkenteni az állományt.

Leszámítva az északi országok jávorszarvasait és a helyenként visszatelepített bölényeket, a gímszarvas Európa legnagyobb testű őshonos növényevő állata, mely szinte mindenhol jelen van. A Freiburgi Egyetem által koordinált nemzetközi kutatás során a vadbiológusok azt vizsgálták, milyen külső tényezők hatnak ennek a nagytestű patásnak a populációira egyes területeken, és hogyan lehet hatékonyan csökkenteni az állományt – írja a ScienceDaily.

gímszarvas állomány vadgazdálkodás

Gímszarvasok (Cervus elaphus) a SEFAG Zrt. Barcsi Erdészetének területén
Fotó: MTI/Kovács Attila

Az eredmények alapján arra jutottak, hogy az európai gímszarvas-állományt elsősorban a vadgazdálkodás és a földhasználat – azaz az emberi tényezők befolyásolják, és a nagytestű ragadozók, mint a farkasok, barnamedvék vagy hiúzok, nincsenek rá hatással.

„Miközben a nagytestű ragadozókat sokszor kulcsszereplőnek tartják a háborítatlan élőhelyen található populációk állományszabályozása esetében, ez a hatásuk kevésbé mutatható ki az ember által uralt területeken. A kutatásunk azt mutatja, hogy ezek a kapcsolatok kontextus-függőek.”

– mondta Dr. Suzanne T. S. van Beeck Calkoen, az egyetem korábbi PhD hallgatója, a tanulmány első szerzője.

A kutatáshoz 28 ország 492 gímszarvas-élőhelyéről gyűjtöttek adatokat: populáció sűrűségről és a különböző tényezőkről, például az élőhely termelékenységéről, a nagyragadozók jelenlétéről, az emberi tevékenységekről, az éghajlati változókról és a terület védettségi állapotáról.

A kiértékelés során kiderült, hogy

a vadászati tevékenység hatékonyabban csökkentette a gímszarvas állományt, mint a ragadozók jelenléte.

Másrészről azonban az egyéb emberi hatások, mint a földhasználat, növelte a populáció sűrűségét.

farkas ragadozó vadgazdálkodás

A legtöbb esetben a nagytestű ragadozók jelenlétének nem volt szignifikáns hatása a gímszarvasokra – kivéve, amikor a három ragadozó, a farkas, a medve és a hiúz együtt volt jelen egy területen belül, ebben az esetben csökkent a növényevők állománya. Azt azonban nem vizsgálták, hogy milyen hatással van a ragadozók jelenléte a szarvasok viselkedésére.

A farkasok visszatérése

A tanulmány a farkasok visszatérésével kapcsolatos vitákat is új megvilágításba helyezi. Marco Heurich, a Környezetvédelmi és Természeti Erőforrások Kar vadbiológiai és természetvédelmi professzora hangsúlyozta: „A kutatásunk rámutatott, hogy önmagában egy nagytestű ragadozó, mint a farkas, nincs hatással a gímszarvasokra. Ez azért van, mert Közép-Európában az emberi hatás a legmeghatározóbb, közvetve a gímszarvas élőhelyébe történő beavatkozásokkal, illetve közvetlenül a vadgazdálkodás során az állatok leölésével.”

Ehhez hozzájön, hogy

a farkasok halálozási aránya igen magas Közép-Európában, részben az utakon történő elütések miatt, ami tovább csökkenti a hatékonyságukat a zsákmányállatok populációinak szabályozása terén.

Heurich azonban hozzátette, hogy az egyes gímszarvas állományok sűrűsége között igen nagy eltéréseket találtak, ami arra enged következtetni, hogy bizonyos esetekben lehet hatása a ragadozók állományszabályozó szerepének. Ennek bizonyításához azonban további kutatások szükségesek.

Forrás: ScienceDaily