Hírek

Ki nem találná, milyen állat bújt egy autó motorterébe Fonyódnál

A hideg idő beköszöntével többféle hívatlan vendég felbukkanhat az autók motorterébe, a megszokott - ám nem szívesen látott - nyestektől, macskáktól kezdve egészen a mindenféle rágcsálókig. Most azonban egy szokatlan vendéget kellett kitessékelni...

Illusztráció

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság különös hírt tett közzé a Facebook oldalán: vidra rejtőzött el a 7-es főút melletti egyik autószerviznél álló egyik kocsi motorterébe.

Az esetről a Sóstó Vadvédelmi Központ munkatársai értesítették a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Őrszolgálatát. A nemzeti park munkatársa a helyszínre sietett és bár meglehetősen furcsának tűnt az eset, de megállapította, hogy valóban vidra (Lutra lutra) került bajba.

A befogására tett kísérlet során kiderült, hogy vidránk már rutinos motortér látogató lehet, mert meglepő rutinnal mászott egyik autó motorteréből a másikba,

majd pedig egy szemvillanás alatt megtalálta a Balatonhoz vezető utat – ez utóbbihoz a Fonyódi Rendőrkapitányság munkatársai rövid ideig lezárták a 7-es főutat, ezzel biztonságos átkelést tettek lehetővé a kalandvágyó állatnak.

Az európai vidra egész kontinensünkön veszélyeztetett faj, hazánkban a fokozottan védett fajok közé tartozik, természetvédelmi értéke: 250.000 Ft. Téli álmot nem alszik, vackát a vízhez közeli nádasokba, vagy közvetlenül a tópartba ásott kotorékba készíti. Elsősorban éjszaka aktív, de nyugodtabb helyeken akár nappal is találkozhatunk velük. Tápláléka döntően halakból áll, de rákokat, békákat és apró rágcsálókat is fogyaszt.

Forrás: Balaton-felvidéki Nemzeti Park Facebook