Lapszemle

Állatparkok a Balatonnál

Bő évtizede már, hogy a Balatonhoz és a Keszthelyi-hegységhez érkezők a Festetics Imre Élményközpont nevet viselő létesítmény látnivalói, programjai közül is válogathatnak.

A gímszarvasok kevésbé kedvelik az emberek közelségét
Fotó: Varga Péterné

A vízibivalyok nagyon szelídek
Fotó: Varga Péterné

A hazai vadfajok mellett ezen a területrészen kaptak helyet a ma már többnyire ritkaságnak számító hazai juhfajták. A durva gyapjas hortobágyi racka juh jól alkalmazkodott az Alföld klimatikus viszonyaihoz. Egyedülálló morfológiai tulajdonsága a csavart szarv.

A magyar cigája hazánkban régen meghonosodott ősi fajta, ma főleg a Dél-Alföldön és a Délvidéken tenyésztik. Alsó lábszára és feje egyszínű fekete. A kosok általában csigaszarvat viselnek, de előfordul szarvatlan kos is.

A hazai juhállomány túlnyomó hányada magyar merinó, sokoldalú hasznosítása miatt tartják. A cikta juh fenntartása nagyon fontos, hiszen a fajnak Magyarországon van a legnagyobb és legtisztább állománya. Ősét a 18. században a Németországból betelepített svábok hozták magukkal Tolna és Baranya megyébe. Testét tincsekben alácsüngő, meglehetősen durva, fehér gyapjú fedi.

A Legyél te is Kis inas! program népszerű a gyerekek körében
Fotó: Varga Péterné

Látványos kiállítás a Természet Házában

A falusi udvarban őshonos háziállatokkal ismerkedhetnek a látogatók, több közülük ma már ritka hazánkban. A vízibivaly rendkívül kíváncsi természete miatt könnyen szelídíthető, a jámbor egyedek kifejezetten igénylik az ember törődését. A parkban kézből etethető, simogatható példányok élnek.

Bodza, a korábban családi környezetben, emberek mellett nevelkedett kárpáti borzderes szarvasmarha jó természetével szintén a látogatók egyik kedvence. Rajta kívül magyar szürke és magyartarka szarvasmarhák élnek a parkban.

A falusi udvarban sokféle háziállat várja a látogatókat, így kecskék, pulykák és szamarak is
Fotó: Varga Péterné

Az elismerten magyar eredetű, törvényileg védett mangalica mindhárom változata, a legelterjedtebb szőke, a vörös és a kis létszámú fecske hasú egyaránt megnézhető az udvarban. A fajta jellegzetes külső megjelenését a gyaluforgács-szerűen begöndörödő, pehelyszerű szőrzet adja. Mellettük lovak, magyar parlagi szamár, nemesített magyar kecske, valamint a baromfiudvar lakói (réz- és bronzpulyka, gyöngytyúk, fodros lúd, kacsák és tyúkfélék) várják a látogatókat, a kicsiknek pedig játszóteret is kialakítottak.

Az állatpark melletti Természet Háza látogatóközpontot is érdemes bejárni, mely a Keszthelyi-hegység élővilágát, természeti értékeit ismerteti.

Az interaktív elemekkel, fotóillusztrációkkal, élethű diorámákkal színesített kiállítás a térség erdő- és legelőgazdálkodásába, szőlő- és gyümölcstermesztésébe is bepillantást ad, bemutatva azt a természet és ember közötti harmonikus viszonyt, mely oly jellemző a Balaton-melléki tájra.

A központ információs pontként működik, segítve a bakancsos, kerékpáros és lovas turizmust. Tavaly tavasszal egy jurtatábort is létrehoztunk, szállást kínálva a környékben kiránduló családoknak, osztályoknak, csapatépítő tréningek résztvevőinek.

Hortobágyi rackák is láthatók a juhok közt
Fotó: Varga Péterné

A Bakonyerdő Zrt. fontosnak tartja, hogy az ide érkezők aktívan tölthessék nálunk idejüket, emellett a helyi oktatási intézményekkel, egyesületekkel is a szoros kapcsolat fenntartására törekszünk.

A főként az iskolai szünidőkben megszervezett Legyél te is Kis inas! program során a gyermekek beleshetnek a kulisszák mögé, megismerkedhetnek az állatgondozói munkával, a parkban élő állatokkal, és azzal, hogy a különféle takarmányok közül melyik állat mit eszik.

A birkákat, szamarakat, bivalyokat és a dámszarvasokat etethetik is. Előzetes bejelentkezést követően tematikus foglalkozásokra is lehetőség van óvodás és iskolás csoportok számára. Az adott témákat játékos formában adjuk át a gyermekeknek. A foglalkozások igény szerint kézműves tevékenységgel kiegészíthetők, emellett szervezett túrákat vezetünk a Keszthelyi-hegységbe, a szarvasbőgés időszakában pedig idén már negyedik alkalommal rendeztük meg a Csodaszarvas családi napot.

Rosta Katalin
Bakonyerdő Zrt.

Forrás: A Mi Erdőnk