Lapszemle

Állatparkok a Balatonnál

Bő évtizede már, hogy a Balatonhoz és a Keszthelyi-hegységhez érkezők a Festetics Imre Élményközpont nevet viselő létesítmény látnivalói, programjai közül is válogathatnak.

Tíz éve nyitotta meg kapuit Gyenesdiáson a Bakonyerdő Zrt. állatparkja. A ma már Festetics Imre Élményközpont nevet viselő létesítmény sok változáson ment keresztül az elmúlt évtizedben azért, hogy a látogatók minél szebb környezetben gyűjthessenek élményeket, ismerhessék meg a hazai erdők nagyvadfajait és az őshonos háziállatokat.

Fotó: Varga Péterné

Az élményközpont három egységből áll, a vadfarmból, a falusi udvarból és a Természet Háza Látogatóközpontból. Névadója, gróf Festetics Imre (1764–1847) 1819-ben egy nemzetközi tudományos folyóiratban megjelent önálló munkájában olyan örökléstani megfigyeléseket tett közzé, mellyel megelőzve korát, lényegében lefektette a genetika alapjait.

A vaddisznókonda évről évre szaporodik
Fotó: Varga Péterné

Bő évtizede már, hogy a Balatonhoz és a Keszthelyi-hegységhez érkezők az élményközpont látnivalói, programjai közül is válogathatnak.

A 2021-es nagyszabású fejlesztés során a vadfajok számára nagyobb, természetes környezetükhöz még inkább hasonlító életteret alakítottak ki. A 4,6 hektáros vadfarmon a Magyarországon élő öt nagyvadfaj közül megtalálható a gím- és a dámszarvas, a muflon, valamint a vaddisznó. A fás, erdős területen az erdei állatok megfigyelését pihenőpadok, vadlesek segítik.

A főként szürkületben és éjszaka aktív vaddisznókonda egy kanból, két kocából és a már itt született szaporulatból áll.

A dámszarvascsapat két bikája barátságos természetével kivívta a látogatók kedvencei címet. A velük élő tehenek tartózkodóbbak, de ha nyugodtan közeledünk hozzájuk, őket is lehet kézből etetni.

A parkban élő dámbikák nagyon barátságosak
Fotó: Varga Péterné

A dámvad a 130 000 évvel ezelőtti utolsó eljegesedésig őshonos volt a Kárpát-medence erdeiben, azután kihalt. A rómaiak, illetve később a vadászatáért lelkesedő földesurak telepítették be újra, és számuk gyorsan növekedett. A parkban a dámokkal együtt látható az országba szintén betelepített muflon, melynek vad állománya csak Szardínián és Korzikán él. Az egyik legnagyobb szarvasféle, a szinte egész Európában elterjedt, hazánkban is őshonos gímszarvasok tartózkodóbbak. Idejük nagy részét a kifutójuk fás részében töltik, nem könnyű őket lencsevégre kapni.

A Koloska-völgyben

A Balaton-felvidék másik pontján, Balatonfüred közelében szintén tíz éve nyílt meg a vadasparkunk azért, hogy az erdeinkben élő vadfajokat testközelből szemlélhessék meg az érdeklődők. A Koloska-völgy erdejében kialakított, több mint kéthektáros park pár perces sétára van a Koloska csárdától, de autóval is jól megközelíthető. Három vadfajnak, gím- és dámszarvasoknak, valamint muflonoknak ad otthont, mellettük pedig cigája és hortobágyi racka juhok élnek.

A vadaspark dombos részén lévő magaslesről fantasztikus panoráma nyílik, nemcsak a parkot lehet belátni, de a Koloska-völgyet körülölelő erdőségben is gyönyörködhet a látogató. Tábla jelzi az innen induló erdei ösvényt, melynek nekivágva a völgy legszebb helyeit járhatjuk be. A vadasparktól nem messze erdei tornapálya kanyarog, a közelben van az Aranyember-tanösvény, a Lóczy-barlang és a Noszlopy Gáspár-

kilátó is. A park ingyenesen látogatható naponta 8-tól 18 óráig. GPS koordináta: 46.9857652, 17.8898022.

Forrás: A Mi Erdőnk