Lapszemle

A sportban találta meg önmagát

Kitartás és elszántság nélkül az ember csak félkarú óriás. Ezt érezte a végtaghiánnyal született Boronkay Péter, és mindent megtett, hogy a legjobbak között is első legyen.

„Korábban minden a győzelem körül forgott. Ha nem sikerült nyernem, az sértette az egómat, és hibáztattam magam, hogy miért nem edzettem keményebben.

Most pedig, ha nem is érek el dobogós eredményt, de a feleségem és a gyerekeim a célban várva drukkolnak nekem, az mindennél többet jelent számomra.

A következő verseny a Szlovákiában megrendezendő extrém triatlon lesz. A 8-10 órás verseny alatt komoly magasságkülönbségeket kell leküzdeni futva és két keréken egyaránt. Heti 10-12 órát készülök rá, de nem szakítom meg magam, ha épp nincs időm edzeni, nem dőlök a kardomba. Már nincs megfelelési kényszer, csak mozogni szeretnék és jól érezni magam” – magyarázza, miért is fontos neki a versenyzés.

Mint oly sok más versenyére, az extrém triatlon futószámára is a forgalomtól elzárt, csendes, árnyékos ösvényeken készül. Rendszeres látogatója a KEFAG Zrt. Kecskeméti Arborétumának, ahová minden évben több alkalommal közösségi futásokat is szervez. Édesapja rendszeresen nordic walkingozik, a későbbiekben ezt a sportot szeretné a kecskeméti nyugdíjasokkal, illetve a túlsúlyosokkal megismertetni, hiszen a rendszeres testmozgás minden korosztály számára elengedhetetlen az egészség megőrzéséhez.

„Szív- és érrendszeri, keringési betegségek, valamint az elhízás terén a harmadik helyen állunk világviszonylatban a statisztikák szerint, és ez több mint döbbenetes és kiábrándító.

Egész egyszerűen a szülők nem szoktatják gyermekeiket a mozgásra, ebből adódóan társadalmi szinten nincs meg a mozgás iránti vágy. Pedig a természetben eltöltött szabadidős mozgás nagyon sokat segítene ennek az országos, sőt világszintű problémának a kezelésében, ehhez pedig közösséget megmozgató programokra, kezdeményezésekre van szükség.”

Boronkay Péter mostanra ezt tartja az egyik legfontosabb feladatának, megváltoztatni az emberek sportról, mozgásról alkotott gondolkodását. Véleménye szerint nem az a legnagyobb baj, ha az ember valamilyen káros szenvedélynek él vagy zsíros ételt eszik, hanem a mértéktelenség és az elégtelen mozgás okozza a több gondot.

Szívügye az adakozás: hamarosan a Suhanj Alapítványnak – amely az országban az egyetlen mozgáskorlátozottak számára létrehozott fitnesztermet üzemelteti – gyűjt adományt azzal, hogy lefutja a Berlin-maratont, mégpedig olyan egyéni céllal egybekötve, hogy a 42 195 métert három óra körüli időeredménnyel teljesítse.

Nagy álma, hogy megváltozott munkaképességű, fogyatékkal élő embertársainak munkalehetőséget teremtsen egy „Bike&Café” elnevezésű kávézó megnyitásával.

Azt hiszem, Boronkay Péter mindannyiunk számára példakép lehet, nemcsak sportteljesítményei okán, hanem a mozgás, így az egészséges életmód népszerűsítése és a fogyatékkal élők segítése, sportban való kiteljesülésük miatt is.

Fotók: Kis Norbert

Forrás: A Mi Erdőnk