Lapszemle

A sportban találta meg önmagát

Kitartás és elszántság nélkül az ember csak félkarú óriás. Ezt érezte a végtaghiánnyal született Boronkay Péter, és mindent megtett, hogy a legjobbak között is első legyen.

A sport által megmutatta, hogy a sok munka és az akarat meghozza gyümölcsét, és ezzel

sokak példaképe lehet a paralimpikon, a paratriatlon különböző szakágain belül tízszeres világbajnok, kilencszeres Európa-bajnok és sokszoros magyar bajnok.

A Kecskeméten bal alkar nélkül született Boronkay Péter gyógytornász javaslatára kezdett el úszni. Később végtaghiányos gyerekekkel versenyzett, majd az ép társai között is kimagasló eredményeket ért el.

Az iskolai Cooper-csúcsot többször megdöntötte, sportsikereinek és segítő szándékának köszönhetően hamar népszerűvé vált az iskoláiban.

Szegeden járt főiskolára, szociális munkás diplomáját 2004-ben vette kézbe. Közben továbbra is sportolt, válogatott úszóként számos versenyen sikereket ért el. A szegedi drogambulancián négy évig foglalkozott szenvedélybetegekkel, kábítószer-problémás fiatalokkal. Később visszatért Kecskemétre dolgozni, egy speciális iskola testnevelő tanára lett.

„Éreztem, ezekben a munkákban nem tudok kiteljesedni. Idővel kerestem a lehetőségeket, merre tovább, végül a sportba kapaszkodtam. Egyre nagyobb intenzitással kezdtem edzeni, közben figyeltem a triatlonistákat, és nagyon megtetszett, hogy úszásban, futásban és kerékpározásban is teljesíteniük kell” – meséli a kezdeteket Boronkay Péter.

Az első triatlon-világversenyén 2007-ben indult Hamburgban, ahol sérültségi kategóriájában negyedik helyen végzett, majd a következő évben Európa-bajnok lett és ezüstérmet szerzett a világbajnokságon, 2010-ben pedig már címvédőként megnyerte második VB-címét hazai közönség előtt Budapesten. Megjárta a riói paralimpiát, Tokióba viszont nem jutott ki, de ezt utólag nem is bánja, hiszen éppen akkor született meg második gyermeke.

„Közel tíz éve egy riportban azt mondtam, ha megnyerem a tizedik világbajnoki címemet, akkor abbahagyom az élsportot. Tavaly meglett a tizedik, és betartottam a magamnak tett ígéretemet.”

Ezzel a döntéssel élete új szakaszba lépett. Negyvenkét évesen kétgyermekes családapaként szeretne minél több időt a családjával tölteni, és a sport segítségével segíteni, irányt mutatni a fogyatékkal élőknek. Online edzésterveket készít, motivációs előadóként eddig mintegy húszezer iskolásnak tartott előadást az egészséges táplálkozásról, a sport jótékony hatásáról, a parasportról. Emellett vállalatok, cégek munkavállalóinak közös sportolás keretében csapatépítő tréningeket szervez, az Allianz Hungária Biztosító márkanagyköveteként rendezvényeken népszerűsíti a rendszeres testedzés, testmozgás fontosságát, a Magyar Triatlon Szövetség paratriatlon szakágának a szövetségi kapitányaként pedig azon dolgozik, hogy 2024-ben ott lehessünk a párizsi olimpián. Bár felhagyott az élsporttal, továbbra is versenyez az ép sportolók között, az eredmény azonban már másodlagos.

Forrás: A Mi Erdőnk