Hírek

Szavazzon az Év gombájára!

Még le sem zárult a szavazás, de az már biztos, hogy 2024-ben egy galóca lesz az Év gombafaja. A Magyar Mikológiai Társaság három galócafajt bocsátott a versenyre, melyekre október 11-ig, azaz ma éjfélig lehet szavazni.

Bár a galócákról általában sokaknak a hírhedt gyilkos galóca jut az eszébe, de vannak kevésbé veszélyes galócafajok is, ezekre lehet szavazni az internetes szavazás során:

Őzlábgalóca (Amanita vittadinii)

Különlegessége élőhelyében rejlik. Ellentétben a többi fajjal, gyepekben, legelőkön találkozhatunk vele. A kalapon lévő burokmaradványok és a tönk jellegzetes pikkelyezettsége alapján könnyen felismerhető, védett faj.

Forrás: Gombanet

Szürke galóca (Amanita excelsa)

Savanyú talajú erdők gombája, középhegységeink magasabb régióiban találkozhatunk vele. Alapos hőkezelés után fogyasztható. Jól meg kell vizsgálni, mert könnyen összetéveszthető a mérgező párducgalócával.

Forrás: Gombanet

Tüskés galóca (Amanita echinocephala)

Meszes talajú tölgyesek, bükkösök gombája, megjelenésével sokat segít, hogy milyen más gomba fajokat találhatunk még a környéken. Jellegzetes fehéres, felálló-hegyes pettyeiről könnyen azonosítható.

Forrás: Gombanet

Szavazni a Magyar Mikológiai Társaság weboldalán lehet.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu