Hírek

„Jó mulatság, férfimunka volt”

Valami ilyesmi a favágás is, csakhogy azt is lehet különböző szinten végezni: van, aki a kazán megtöltésére hasábolja kertjében a rönköket, míg mások úgyszólván extrém sportot űznek a favágásból.

Hogy a látogatók is megismerjék e szubkulturális versenysportot, a Bábolnai Gazdanapok zárónapján STIHL Timbersports Nemzeti Bajnokságot rendeztek. Itt dől majd el, kik képviselhetik csapatszinten hazánkat az idei stuttgarti világbajnokságon november 3–4. között.

A sportfavágás több száz éves tradícióval rendelkezik. Már a 19. század végén egymás ellen versengtek szabadidejükben a favágók, főként a fejsze és a fűrész használatában mérték össze tudásukat. A sportág gyökerei Kanadára, az Egyesült Államokra, Ausztráliára és Új-Zélandra vezethetők vissza.

Napjainkban olyannyira kinőtte magát a férfi versenyszellem efféle megtestesülése, hogy ma már közel egy tucat versenyszámban mérhetik össze tudásukat a versenyzők.

A különböző versenyszámok egyfelől kiváló erőnlétét, ügyes szerszámhasználatát és a fával történő kiemelkedően precíz munkavégzést egyaránt megkövetelik.

A STIHL TIMBERSPORTS® Series egy nemzetközi fakitermelő versenysorozat, ami lényegében a sportág elitosztályának tekintendő. Amerikában 1985-ben indult az első ilyen verseny STIHL USA néven, míg Európában 2014-ben rendeztek STIHL TIMBERSPORTS® Series-t versenyeket. Egyéni kategóriában hat versenyszámban mérik össze tudásukat a favágó sportolók; a fordulókon a legtöbb pontszámot elért versenyző lesz a győztes. Immáron több mint 20 ország rendez nemzeti bajnokságokat, ezek mellett természetesen kétnapos világbajnokságra is sor kerül, illetve egy második nemzetközi versenysorozat, a Champions Trophy – ennek keretein belül a világ nyolc legjobb versenyzője négy versenyszámban küzd meg egymással.

A STIHL TIMBERSPORTS® versenyszámai:

  • Standing Block Chop

Ez a versenyszám a fa fejszével történő kivágását szimulálja. A cél egy fémtartóban függőlegesen rögzített, 30 cm átmérőjű tuskó lehető leggyorsabb elvágása két oldalról. A fejsze pontos irányítása, valamint az erős lendítés és csapás játssza a fő szerepet ebben a versenyszámban.

  • Underhand Chop

Mint a kivágott fa feldarabolásakor, ennél a versenyszámnál is a cél a vízszintesen rögzített, 32 cm vastag tuskó mindkét oldalról történő átvágása fejszével. A versenyző ennél a számnál a fatörzsön áll. Csak egy oldalról történő hasítás esetén a versenyzőt kizárják a versenyszámból.

  • Springboard

Ennél a versenyszámnál a versenyzőnek két pallót kell a függőlegesen rögzített fatörzsre helyeznie. A cél a törzs csúcsára rögzített, 27 cm átmérőjű tuskó elvágása. Ezt a technikát eredetileg az észak-amerikai erdei munkások használták ahhoz, hogy az akár méteres magasságú gyökérzet fölé kerüljenek. A startpisztoly eldördülése után a versenyzőnek először vállmagasságban kb. 10 cm mely „zsebet” kell fejszével a törzsbe vágnia. Ebbe helyezi az első palló csúcsát. Ekkor a pallóra mászva kell kialakítani a második mélyedést a fatörzsben. A második, kb. 2 méter magasságban levő pallóról kezdheti meg a versenyző a csúcsra rögzített tuskó elvágását. Itt is kötelező a tuskó két oldalról történő hasítása, különben a versenyzőt diszkvalifikálják.

  • Single Buck

Ennél a versenyszámnál a cél egy fakorong (Cookie) levágása egy közel két méter hosszúságú egy emberes fűrésszel, egy vízszintesen rögzített, 46 cm vastag tuskóból. Itt a sportoló ritmusa és dinamikája meghatározó szerepet játszik. A versenyző segítőjének lehetősége van a tuskó és a Cookie közé egy éket behelyezni.

  • STIHL Stock Saw

Ennél a versenyszámnál a versenyzők egy profi STIHL fűrésszel versenyeznek. A startpisztoly eldördülése után a fűrésszel át kell vágni a 40 cm vastag tuskót. A versenyzőknek a vízszintesen rögzített tuskóból a vágásra kijelölt részen egy alsó- és felsővágással két fakorongot kell levágniuk. A korongoknak egy előre megszabott vastagságúnak kell lenniük, különben a versenyzőt diszkvalifikálják.

  • Hot Saw

A cél az, hogy a versenyzők egy 46 cm átmérőjű, vízszintesen rögzített tuskóból egy nagyon nagy teljesítményű, tuningolt motorfűrész segítségével három fakorongot vágjanak le. A 60 és 80 lóerős motorfűrészek irányítása igazi kihívást jelent a sportolók számára. A fűrészlánc sebessége eléri akár a 250 km/h-t, a fűrész súlya pedig akár 30 kg is lehet.

A hazai bajnokságot végül Bozsó Zoltan, Juhász István és Strúbel Bence nyerte, így ők képviselhetik majd Magyarországot a németországi, novemberben megrendezendő STIHL TIMBERSPORTS® világbajnokságon.

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu