Hírek

11 tonna hulladéktól szabadult meg a Bodrog

Mintegy 11 tonna, azaz csaknem 2500 zsák hulladékot gyűjtött össze tíz pethajós csapat, összesen kétszáz résztvevő a IV. Bodrogi PET Kupán - közölte a  versenyt szervező Természetfilm.hu Egyesület a hét közepén közleményben az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a Bodrogra negyedik alkalommal tért vissza a hulladékgyűjtő verseny, amelyet a résztvevők ott folytattak, ahol tavaly abbahagyták: Olaszliszkán. A „petkalózokat” erős kapcsolat fűzi a községhez, hiszen ott épül a PET Kupa Folyómenti Folyómentő Vízituristaháza.

Összegyûjtött szemetet válogatnak résztvevõk a IV. Bodrogi PET Kupa megnyitója után Olaszliszkán 2023. augusztus 31-én.
Fotó: MTI/Vajda János

A verseny hajóépítéssel vette kezdetét, az első vízen töltött napon pedig Olaszliszka partjánál gyűjtötték a szemetet a csapatok, az önkéntesek és az Aggteleki Nemzeti Park munkatársai is.

Eközben a tíz európai országban zajló Plastic Pirates – Go Europe! program keretében egy-egy delegált mikro- és makroműanyagot gyűjtött és elemzett a megadott szempontok szerint

– olvasható a közleményben.

A Horizon keretprogram által finanszírozott DALIA Danube Lighthouse projekt keretében a petkalózok a parton palackmintákat vettek, amelyeket további vizsgálatokra adtak át egyetemi partnereiknek.

Mint írták, a második nap végállomása Szegi volt, innen Bodrogkeresztúrra hajózott tovább a „flotta”, ahol a Fülöp, a gólya vízi tábor első lakói lehettek. A négy folyamkilométernyi szakaszon a PET Kupa résztvevői a kezdeményezés tizenegy éves történetének legnagyobb „zsákmányát” fogták: a becsült mennyiség mintegy négy tonna összegyűjtött hulladék egyetlen délután alatt.

A verseny utolsó napján 7,5 folyamkilométernyi táv és három tonna hulladék összegyűjtése várt a petkalózokra, míg eljutottak a Bodrog és a Tisza összefolyásánál található Tisza Campingbe, a végállomásra.

A IV. Bodrogi PET Kupa első helyezettje a barlangÁSZOK csapata lett, a második helyre a Siemens Evező-SÖK kerültek, míg a dobogó legalsó fokát az Erste Green csapat foglalhatta el.

A Bodrog Hőse díjat – amelyet minden évben az egy főre vetített legtöbb hulladékot gyűjtő csapat kapja – a tavalyi év után ismét a Siemens Evező-SÖK vehették át. Az először átadott Bodrog Örökös Hőse díjat Szatmári László, az olaszliszkai csapat tagja kapta.

A IV. Bodrogi PET Kupán összegyűjtött hulladék 65 százalékát a szelektálást követően a hazai hulladékfeldolgozó cégeknek köszönhetően újrahasznosítják.

A közlemény szerint az idei évben minden eddiginél több, összesen öt folyótisztítóversenyt szervezett a Természetfilm.hu Tudományos Filmműhely Egyesület. Májusban a kezdeményezés történetében először a Marosra látogattak a petkalózok, június közepén pedig negyedik alkalommal tisztították meg a Tisza-tavat.

Ahol a verseny résztvevői befejezték a gyűjtést, ott folytatták az Ifjúsági PET Kupa versenyzői, majd augusztus első hetében rendhagyó módon a Közép-Tiszán tartották meg a XI. Tiszai PET Kupát. A hulladékgyűjtés a IV. Bodrogi PET Kupával zárult, a versenyszezonban összegyűjtött hulladék súlya elérte a harminc tonnát.

A verseny fő támogatója az Energiaügyi Minisztérium volt.

Forrás: MTI