Hírek

A háziméheknél is szorgalmasabbak

A rendszerint áprilisban előbújó poszméhek a rovarvilág leghatékonyabb beporzói. Sokkal barátságosabbak a darazsaknál vagy a háziméheknél, ezért üldözni, bántani nem kell őket, hagyjuk, végezzék csak a dolgukat.

A poszméhek a hártyásszárnyú rovarok rendjébe, a fullánkos hártyásszárnyúak alrendjébe, a valódi méhfélék családjába tartoznak. Társas életet élnek, testük zömök, erőteljes. 

A virágport és a nektárt nyaló-szívó szájszervükkel gyűjtik, aminek alsó ajka valóságos szívókává nyúlik meg, amely sajátságos ízület segítségével még tovább előreölthető – a leghosszabb szívóormánya a poszméheknek van. A fullánk módosult tojócső, amely azonban már nem a peterakás szolgálatában áll, hanem a zsákmányolás és a védekezés fegyvere. Ha nincs használatban, akkor a potrohban rejtve, a fullánkkamrában fekszik. A hímek fegyvertelenek.

Kertekben, parkokban egyaránt gyakoriak, ugyanis ott érzik a legjobban magukat, ahol egész szezonban találnak nyíló virágokat. Leggyakrabban kisemlősök elhagyott járataiban, madárfészkekben, falrepedésekben, kőrakásokban, faodvakban találják meg otthonukat. Csak a megtermékenyített nőstények telelnek át.

Hasznuk megkérdőjelezhetetlen: a méhekkel ellentétben még hűvös, esős, borús időben is repülnek. Felkeresik többek közt a paradicsom, a paprika, a tojásgyümölcs és a cukkini virágait. Hozzáférnek azok központi termőrészéhez is, így sokkal tökéletesebb beporzást végeznek, mint a méhek. Munkájuk eredményeként nagyobb, sokmagvú paradicsom, vastagabb falú, egyenletes felületű paprikatermésünk lesz. Még a szorgalmuk is nagyobb a méheknél, ugyanis egy-egy poszméh naponta mintegy kétszáz háziméh munkáját végzi el!  

Hozzá kell tenni, hogy az üvegházakban jelentős kártételt is tudnak okozni, a pepino mozaik betegség terjesztőjeként tartják nyilván.

Hazánkban mintegy 25 fajuk fordul elő, de számuk folyamatos csökkenése miatt valamennyi védett.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu